Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, Kurumsal Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi çerçevesinde düzenlenen Kurumsal Çocuk Bakımı Projesi Kapanış Konferansı'na katıldı.
Burada yaptığı konuşmada Bakan Bilgin, projenin önemine değinerek, "Kadın işgücünün artması, Türk modernleşmesinin karşı karşıya bulunduğu sorunları açmak açısından çok önemlidir. Toplumsal değişme süreci, geleneksel toplumda iş bölümü biçiminin değişmesi, bunun yerine modern bir toplumun yeni farklılaşmış rolleri ortaya çıkarması ve yeni bir iş bölümünün ortaya çıkmasıdır. Kadınlar geleneksel toplumdaki rollerinin dışına çıkar. Bu bazı toplumlarda çok yavaş, bazı toplumda hızlı olabilir. Şunu biliyoruz ki; Türkiye'nin Cumhuriyet döneminden itibaren kadınların toplumsal hayata katılması, eğitim yoluyla katılması önemli olmuştur. Fakat eğitim yolu ile katılmak sınırlı kalmıştır. Kadınların toplumsal hayatın her alanında rol sahibi olmaları gelişme açısından önemlidir" açıklamasında bulundu.
"KADINLARIN İŞ GÜCÜNE KATILIM ORANININ İLERİ SÜREÇLERDE ARTACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ"
Kadınların iş gücüne katılım oranın hızla arttığını ama bunun hala yetersiz olduğunun altını çizen Bilgin, "Bu kaçınılmaz bir dönüşüm sürecidir. Türkiye, endüstriyel toplum süreçlerinde ilerledikçe aşama aşama bu katılım oranının da artacağını görüyoruz. Önemli olan bu katılım sürecine kurumsal yapılarla destek vermek. Kadının ve çocukların gelişimini kurumsal olarak destekleyecek mekanizmaların kurulmasıdır" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin kalkınmasına devam edeceğini vurgulayan Bakan Bilgin şunları kaydetti:
"TÜRKİYE BÜYÜMESİNİ DEVAM ETTİRECEK"
"Dün büyüme rakamları açıklandı. Bütün dünyada küçülme yaşanırken, resesyon tartışılırken Türkiye büyüme devam ediyor. İkinci çeyrekte Türkiye, yüzde 7.5 büyüdü. Bu fevkalade önemli bir şeydir. Yüzde 5'in üzerinde bir büyüme yaklaşık 700 bin istihdam oluşturuyor. Yüzde 7'lik bir büyüme ise 1 milyonun üzerinde yeni istihdam oluşturuyor. Daha yıl tamamlanamadı. Temmuz verilerine göre Türkiye, bu sene yaklaşık 900 bin yeni istihdam oluşturmuştur. Bu fevkalade önemlidir."
PROJEDEN 18 BİN ANNE YARARLANDI
Kapanışı gerçekleştirilen söz konusu proje sayesinde annelerin hem çocuklarına bakabildiğini hem de üretim sürecinde olmaya devam edebildiklerini anlatan Bilgin, projeden 18 bin annenin faydalandığını dile getirdi.
Bilgin, projenin diğer bir faydasının da çocukların kurumsal eğitim imkanından yararlandırılması olduğunu belirterek, bu eğitimler sayesinde çocuğun topluma katılımının sağlandığını ve geleceğe hazırlandığını söyledi.
Türkiye'nin kalkınmasına hızlı bir şekilde devam ettiğini bildiren Bilgin, "Kadınların iş gücüne katılımı bugün yüzde 30'lara ulaşmıştır. Ama bunun, hızla artmakla birlikte hala yetersiz olduğunu hepimiz biliyoruz. Türkiye, endüstriyel toplum süreçlerinde ilerledikçe bu katılım oranının da artacağını görüyoruz" diye konuştu.
"BU TÜR PROJELERE DAHA FAZLA İHTİYACIMIZ OLACAK"
Bilgin, kadınların iş gücüne katılımına ve çocukların gelişimine kurumsal destek verilmesi gerektiğini belirterek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte 7,6 büyüdüğünü anımsatan Bilgin, şunları kaydetti:
"Yüzde 5'in üzerinde büyüme, yaklaşık 700 bin yeni istihdam yaratıyor. Yüzde 7'lik bir büyüme ise büyümenin sektörel dağılımına göre 1 milyon-1 milyon 400 bin yeni istihdam yaratıyor. Türkiye, temmuz verilerine göre bu sene yaklaşık 900 bin yeni istihdam yaratmıştır. Bu, fevkalade önemlidir. Türkiye, ümit ederiz bu büyümesini devam ettirecek ve yıl sonunda yüzde 6 civarındaki oranla, OECD'de belki de en fazla büyüyen birinci ya da ikinci ülke olacak. Bunun önemi şu, bu bahsettiğim toplumsal ve ekonomik sorunlar önümüze daha fazla çıkacak ve bu tür projelere daha fazla ihtiyacımız olacak."
"TÜRKİYE'DE 18 BİN ANNEYİ ÇALIŞMA HAYATINDA TUTMAYI BAŞARDIK"
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da dünya genelinde 10 milyondan fazla kadının, çocuklarına bakmak için işten çıktığını belirterek, proje sayesinde Türkiye'de 18 bin anneyi çalışma hayatında tutmayı başardıklarını söyledi.
Türkiye'de hem çalışıp hem çocuklarına bakan başarılı anneler de olduğunu ifade eden Meyer-Landrut, kadınların iş gücü piyasasında bulunmasının önemine değindi.
"AMACIMIZ, KADIN İSTİHDAMINA TOPLUMUN İLGİSİNİ ARTIRMAK, İSTİHDAMDAKİ KADINLARA MALİ DESTEK SAĞLAMAK"
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Kürşad Arat da kayıtlı kadın istihdamına ilişkin projelere işaret ederek, bu projelerle kadın istihdamına toplumsal ilgiyi artırmanın ve istihdamdaki kadınlara mali destek sağlamanın amaçlandığını söyledi.
"Kurumsal Çocuk Bakımı Projesi" kapsamında 0-60 aylık çocuklarının bakımı nedeniyle istihdamdan uzaklaşma riski bulunan 17 bin 959 anneye kurumsal çocuk bakımı konusunda destek verildiğini ve bu annelerin kayıtlı olarak istihdam piyasasına katılmalarının sağlandığını belirten Arat, projenin bütçesinin 30 milyon avro olduğunu kaydetti.
Arat, SGK olarak kayıtlı kadın istihdamının artırılmasına yönelik projeler geliştirmeye devam edeceklerini dile getirdi.
Düzenlenen programa Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da katıldı.