İzmir'de FETÖ'ye finans sağladıkları ve örgütün 'Babalar Grubu' oldukları iddia edilen iş insanları Ahmet Küçükbay, Şeref Sipahi, Abdullah Kavuk ve oğlu Metehan Kavuk hakkında Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararını verdi. Küçükbay, Sipahi ve Abdullah Kavuk'a verilen ceza onanırken, oğlu Metehan Kavuk'a verilen yardım cezası bozularak örgüt üyeliği ya da örgüte finansman sağlanmak suçundan ceza verilmesi istendi. Örgüt üyelerinin yönettiği aralarında Orkide Yağ'ın da bulunduğu şirketlerin ise hazineye geçmesi kararlaştırıldı.
İzmir'de "Babalar Grubu Davası" olarak bilinen FETÖ'ye finansal destek sağladıkları iddia edilen iş insanlarına yönelik davayla ilgili Yargıtay'daki temyiz süreci tamamlandı. Orkide Yağları'nın sahibi Ahmet Küçükbay, Kavuklar Otomotiv A.Ş.'nin sahibi Abdullah Kavuk ile Metehan Kavuk ve Sipahi Kuyumculuk'un sahibi Şeref Sipahi'nin temyiz dosyaları yeniden değerlendiren Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararını verdi.
FETÖ ÇAĞRI YAPTI 15 MİLYON DOLAR BANK ASYA'YA YATIRDI
Yargıtay'ın yaptığı incelemede, sanık Ahmet Küçükbay'ın Bank Asya'nın kurtarılması amacıyla FETÖ elebaşısı Gülen'in çağrısından sonra iki farklı bankadaki şirket hesaplarından 07 Ocak 2014'te 5 milyon 310 bin Dolar, 10 Ocak 2014'te 5 milyon dolar, 13 Şubat 2014'te ise 5 milyon dolar olmak üzere 15 milyon 310 bin dolarlık Bank Asya'da katılım hesabı açtığı belirtildi.
BABALAR GRUBUNUN ŞİRKETLERİ HAZİNEYE
İlk derece mahkemenin verdiği müsadere kararlarında Ahmet Küçükbay'ın malvarlığının 668 milyon lira civarında olduğu, bunun yüzde 35'inin öz kaynak, geriye kalanın banka kredisi ve örgüt parası olduğu, Abdullah Kavuk'un belirsiz nakit varlıklarının 79 milyon ile 272 bin dolar ve 41 bin Euro olduğu, Metehan Kavuk'un ise yasal tespiti bulunmayan varlığının 2 milyon 162 bin lira ve 70 bin 450 Euro olduğu belirlenerek bu paralar hakkında müsadere kararı verilmişti. Mahkemenin kararlarını inceleyen Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkan vekili Hakan Yüksel başkanlığındaki heyet, sanıkların yönettikleri şirketlerin terör örgütü ile irtibatlı şirket olduğu, örgütün amacına hizmet eder nitelikte sistematik şekilde para havaleleri yaptığını belirterek şirketlerin terör örgütlerinin devamlılığını sağlamaya yönelik finansal destek çabalarının bulunduğunu ve örgütün kontrolüne girdiğinin anlaşıldığını kaydetti. Heyet, şirketlerin bütün olarak müsaderesi yasal olarak mümkün ve gerekli olduğunu vurguladı.
SANIKLARIN CEZALARI ONANDI
Sanıkların ise FETÖ İzmir yapılanmasında "Babalar Grubu" olarak isimlendirilen üst düzeydeki mütevellilerinin en önde gelen üyeleri oldukları, örgütün il imamının yönetimindeki periyodik mütevelli toplantılarına katıldıkları, bu toplantılarda kendilerine verilen görev ve talimatlara sorgulamaksızın itaat ettikleri kaydedildi.
Örgütün belirtilen bu talimatları doğrultusunda himmet verdikleri, örgüte ait olan Üniversite, Vakıf, Medya, Banka ve sivil toplum kuruluşu görünümündeki kurumların oluşumunda aktif görev aldıkları ve üyesi oldukları, bu kuruluşlar aracılığıyla örgüt adına zekât, burs, kurban ve himmet adı altında gelir topladıkları belirtildi.
Sanıklar Abdullah Kavuk, Ahmet Küçükbay ve Şeref Sipahi'ye terör örgütü üyeliğinden verilen cezaların onanması kararlaştırıldı. Metehan Kavuk'a verilen terör örgütüne yardım etme cezası ise bozuldu. Yargıtay, sanığın örgüt üyesi olup olmadığına ilişkin şüphelerin ortadan kaldırılması amacıyla yeniden inceleme yapılmasını, bu suçtan tespit yapılamaması durumunda ise terörizmin finansmanı suçundan araştırılma yapılmasını istedi. Şirketlerin hazineye geçişi sağlanırken, karar ilgili Bölge Adliye Mahkemesine gönderildi.