Avrupa'da, üye ülkelerin kamu borçlarının gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının yüzde 60'ı geçmemesi gerektiği yönündeki Avrupa Birliği (AB) kurallarına rağmen, borçluluk krizi derinleşiyor. Özellikle pandemi sonrası başlayan yüksek borçlanma, son dönemde faizlerdeki rekor artışın maliyetleri de yükseltmesiyle, Avrupa ülkelerinde kamu borçluluğunu kritik eşiğe yaklaştırdı. Toplam kamu borcu Euro Bölgesi'nde 12 trilyon 604 milyar euro, AB'de ise 13 trilyon 676 milyar euro seviyesini buldu.
YUNANİSTAN İLK SIRADA
Avrupa İstatistik Ofisi Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi'nin kamu borcu ve bütçe açığı verilerini açıkladı. Euro Bölgesi'nde kamu borcunun GSYH'ye oranı, ikinci çeyrekte yüzde 90.3 oldu. AB'de ise söz konusu oran yüzde 83.1 seviyesinde belirlendi. AB üyesi ülkeler arasında 2023 yılının ikinci çeyreğinde kamu borcunun GSYH'ye oranının en fazla olduğu ülke yüzde 166.5 ile Yunanistan oldu.
BÜTÇE AÇIĞI DA YÜKSELDİ
Kamu borcunun GSYH'ye oranının en az olduğu ülke yüzde 18.5 ile Estonya oldu. AB kurallarına göre, üye ülkelerin kamu borçlarının GSYH'lerinin yüzde 60'ını geçmemesi gerekiyor. Türkiye, maliyeti 104 milyar dolara ulaşan asrın felaketinin yaralarını sarma çalışmalarına rağmen, kamu borçluluğunu düşük tutmaya devam ediyor. Türkiye'de kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 31.1 seviyesinde bulunuyor. Geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2.7 olan Euro Bölgesi'nde de bütçe açığının GSYH'ye oranı, üçüncü çeyrekte yüzde 3.3'e yükseldi. AB'de ise yüzde 2.3'ten 3.2'ye çıktı.
ALMANYA'DA TAHVİL FAİZİ 12 YILIN ZİRVESİNDE
Yaklaşık
2 yıl önce başlayan parasal sıkılaşma adımları sonucu dünya genelinde politika faizleri son yılların en yükseğine çıkarken, devam eden enflasyon endişeleri de tahvil piyasalarında satış baskısının sürmesine neden oluyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, yüzde 5'e ulaşarak 17 Temmuz 2007'den bu yana en seviyeye çıktı. Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2.94 ile son 12 yılın, İngiltere'nin 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 4.68 ile son 15 yılın zirvesine yakın seyrediyor.