Türkiye
İhracat Seferberliği Zirvesi'nin son paneli 'Türkiye'nin Potansiyeli ve İhracatın Finansmanı' başlığında Sabah Gazetesi Yazarı Feride Cem'in moderatörlüğünde, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney ve İhracatı Geliştirme AŞ (IGE) Genel Müdürü Kasım Akdeniz'in katılımıyla gerçekleştirildi. Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, Eximbank'ın tüm fonlama imkânlarını kredi olarak ihracatçıların kullanımına sunduğunu belirterek, ihracat desteklerinin tabana yayılması kapsamında ise KOBİ'lere bu yıl oldukça destek olduklarını söyledi.
KOBİ'LERE TAM DESTEK
Güney, İGE kefaletiyle bu yıl 36.5 milyar liralık kredi verdiklerini ve bunu ağırlıklı olarak KOBİ'lere sunduklarını belirterek bu yıl getirdikleri 4.2 milyar dolarlık kaynağın 1.7 milyar dolarını ise sürdürülebilirlik esasına dayalı aldıklarını kaydetti. Güney, 2024 yılında sürdürülebilirlik konulu fonlara erişip kullandırma çabalarını artıracaklarını dile getirerek, "Desteklerimiz ve ihracatın önündeki sınırda karbon vergisi uygunluk faaliyetlerini artıracağız. Yurtdışı fonların rakamlarını yükselteceğiz. Bu yılı, önemli bölümü alacak sigortası olmak üzere 41 milyar dolarla kapatacağız, 19,5 milyar dolarlık kısmı nakdi kredi. Şu anda 38 milyar dolardayız. Önümüzdeki yıl planlama için 45 milyar dolar ve üzerindeki destekle kapatma planı yaptık" dedi.
EN UYGUN FİNANSMAN
İhracatı Geliştirme AŞ (IGE) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, ihracatın toplam kredilerden aldığı payın yüzde 13 seviyesinde olduğunu belirterek, ihracatın kredi pastasındaki payının ihracatın GSYH'ye verdiği katkının yarısı kadar pay alamadığını vurguladı. Bu yüzde 13'ün yarısını da Eximbank'ın kullandırdığı krediler olduğunu diğer bankaların ise ihracat kredilerinin yüzde 7 payı olduğunu belirten Akdeniz, İGE olarak verdikleri kefaletle riski üstlenerek bankaların ihracata verdikleri kredinin yüzde 15 olan payını, yüzde 20-25'lere çıkarmak için çalıştıklarını vurguladı. 130 milyar liralık krediye kefalet verecek öz kaynak yapıları olduğunu söyleyen Akdeniz, şu anda 60 milyar liraya yaklaştığını, bankaların kendi hızlarına yaklaşamadığını vurguladı. Bu nedenle banka satın aldıklarını, Türk Ticaret Bankası'nı önümüzdeki dönemde kalkındıracaklarını belirtti.
İYİ DEVAM EDİYORUZ
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Türkiye ile gurur duyduğunu, hiçbir ülkede ekosistemin her ferdinin bu kadar desteklenmeye çalışılmadığını belirterek, "İyi başlıyoruz, iyi devam ediyoruz" dedi.
KEFALET PORTALI YAYINDA
HAZİNE ile yaptıkları anlaşma ile de 5,4 milyar liralık kredi paketinden 4,8 milyar lirayı kullandırdıklarını dile getiren Akdeniz, şöyle konuştu: "İGE kefalet portalı yayında. Aralık ayında kullanıma geçti. İhracatçı kredi talebi için bankasına başvurmak yerine portala başvuruyor. 10 milyon lira kredi talebi var. Sistem önce başvurucuya kredi notu atıyor, kredi notu uygunsa bunu bir havuza koyuyor. Bankalara kredi notu şu, ben kefilim 10 milyon lira kredi talebi var. İletişim adresi bu diyor. Bankalar da 7 iş gününde tekliflerini verecek. Faiz, komisyon, vade... Listeyi ihracatçının önüne koyuyoruz. Başvurudan itibaren 9 işgünü içinde kredi talebi sonuçlanıyor."
10 MİLYAR TL KULLANDIRILDI
TİCARET Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, ihracatçıya öncelikle ticari istihbarat vermeye çalıştıklarını, ayrıca kolay ihracat platformu ile de bilgilendirmeyi sürdürdüklerini dile getirdi. İhracat destek ofisleriyle de bilgiyi yaygınlaştırmak için odalarla birlikte oluşturdukları modeli sürdürdüklerini söyleyen Kılıçkaya, bunların müdürlüğün sahadaki temsilcileri olduğunu da dile getirdi. Kılıçkaya, müşavire danışın portalıyla tüm sorulara yanıt bulunabildiğini kaydederek 2023 yılında tüm kısıtlara ve depreme rağmen 10 milyar TL mal desteğini ihracatçılara kullandırdıklarını ifade etti. Kılıçkaya, girişimciden küresel marka olunmasına kadar destek paketlerinin bulunduğunu belirtti.