Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, İstanbul Finans Merkezi'nde fiziki tamamlanmanın eylül itibarıyla yüzde 67.51'i bulduğunu söyledi. Aşan, katılım finans konusunda bazı işbirlikleri yapabileceklerini belirterek, "İstanbul için katılım finans tarafında ciddi bir ilgi var. Yasa çalışması devam ediyor Orada iyi bir altyapı oluşturacağız" dedi. A Para'nın düzenlediği Finansın Geleceği Zirvesi'nde "İstanbul Finans Şehri'ne Doğru" başlıklı sunum yapan Aşan, "Birkaç işbirliği peşindeyiz. Malezya bizim açımızdan önemli ama onların kendi öncelikleri var, bizim kendi önceliklerimiz var. Körfez çok hevesli ama işte onların geleceği altyapı bizim tam istediğimiz altyapı mıdır? Bunlara bakılıyor. Ancak şunu söyleyeyim; İstanbul için katılım finans tarafında ciddi bir ilgi var" diye konuştu.
AVANTAJI KULLANALIM
Küresel ekonomide yaşanan gelişmelere de değinen Aşan, ileride Çin'in birinci, Hindistan'ın da ikinci en çok gelişen ekonomi olacağını söyledi. Yatırımların batıdan doğuya, Asya'ya kaymasına işaret eden Aşan, küresel finansın ağırlık merkezinin de yavaş yavaş buraya doğru kaydığını, Türkiye'nin, burada yakalayabileceği fırsatları değerlendirmesi gerektiğini kaydetti. Aşan, İstanbul'un coğrafi açıdan çok büyük bir avantajı bulunduğunu aktararak, "4 saatlik uçuşla neredeyse 2 milyarlık alana ulaşıyoruz. Bu avantajı kullanmak lazım, bugüne kadar yeterince kullanamadık" dedi.
TAHKİM MERKEZİ KURULUYOR
Finans merkezi için başlattıkları strateji çalışmalarına değinen Aşan, mevzuat çalışmalarının tamamlandığını, kanun çalışmasının gelecek dönemde Meclis'ten çıkacağını, sonrasında da yönetmeliğin geleceğini söyledi. Aşan, finansal teknolojiler konusuna çok kafa yorduklarını, hazırlıkları süren strateji belgesinin yıl sonuna yetişeceğini bildirdi. Katılım Finans Strateji Belgesi'nin de tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen Aşan, İFM Tahkim Merkezi'nin kuruluş çalışmalarının başladığını, merkeze geçilirken burasının da hayata geçeceğini aktardı.
246 MİLYAR LİRALIK KREDİ YAPILANDIRILDI
Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, zirvede yaptığı konuşmada Türk bankacılık sektörünün bilanço büyüklüğünün Temmuz 2021'de 6.7 trilyon TL'ye ulaştığını belirterek "Bilançonun milli gelire oranı yüzde 114 düzeyinde, kredilerin milli gelire oranı yüzde 65 düzeyindedir" dedi. Kredilerin Ağustos 2021 itibarıyla 3.9 trilyon TL'yi aştığını,Yabancı Para kredilerin ise 164 milyar dolar civarında olduğunu anlatan Çakar, "Kamunun finansmanı için sağlanan kaynaklar da dahil edildiğinde ekonomiye doğrudan sağlanan kaynakların bilanço içindeki payı yüzde 75'e ulaşmaktadır. Kredi riski makul bir düzeyde olup, düşüş eğilimindedir. Ağustos 2021 itibarıyla tahsili gecikmiş alacak oranı yüzde 3.8'dir. Bu oran ticari kredilerde yüzde 4.3, bireysel kredilerde ise yüzde 2.2'dir. Yeniden yapılandırılan veya yeni bir itfa planına bağlanan krediler Haziran 2021'de 246 milyar TL olmuştur" diye konuştu.
TL KREDİLER
Orta Vadeli Program'da yer alan yaklaşımla banka kredilerine olan talebin makul düzeyde artmasını beklediklerini kaydeden Çakar, "TL tasarruf mevduatı talebinin daha güçlü olmasını ve TL kredileri desteklemesini öngörüyoruz. Turizm başta olmak üzere döviz gelirlerinin artmasını, küresel büyümenin, dış talep yoluyla ekonomik faaliyete olumlu katkı vermesini bekliyoruz. Finansal sektörün büyümesi ve piyasaların çeşitlendirilmesi büyümeyi olumlu etkiler" dedi.
EKONOMİYE 1.2 TRİLYON TL'LIK DESTEK
Gelecekte kamu bankacılığının önem kazanacağını ve pandeminin bunu gösterdiğini aktaran Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, bugün Türkiye'de sektörün ilk 3 bankasının kamu bankalarından oluştuğunu söyledi. Pandemi sürecinde KOBİ'lerin ve esnafın finansa erişimde kamu bankalarının öne çıktığını aktaran Arslan, "Yılda 200 milyar TL'ye yaklaşan KOBİ kredi büyüklüğü ile KOBİ bankacılığında sektörde yüzde 22'lik pay almış durumdayız. Yani Türkiye'deki 5 KOBİ'den bir tanesi finansal desteğini Halkbank'tan almakta. KOBİ bankacılığına gelecekte daha fazla destek verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Son 1.5 yıldır pandeminin zor koşulları altında faaliyet gösteriyoruz. Son 1.5 yılda banka olarak 2.2 milyon adet müşterimize 100 milyar TL üzerinde destek sağladık ve yaklaşık 40 milyar TL'ye yakın finansal büyüklüğü yeniden yapılandırmak sureti ile ekonomideki ve finansal sektördeki sürdürülebilirliğe katkı sağladık. Son 4 yılda 1.2 trilyon TL kredi verdik" diye konuştu.
TEKNOLOJİYİ KULLANAN BİR ADIM ÖNDE OLUR
Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih ise finansın geleceğinin dijitalleşme ve teknolojide olduğunu vurgulayarak, koronavirüs salgını sonrasında ise dijital teknolojilerin kullanımının zorunlu hale geldiğini vurguladı.
50 BİN MÜŞTERİ
Türkiye'deki regülasyonlar sayesinde uzaktan müşteri edinme uygulamasının başladığını anlatan Üstünsalih, şöyle devam etti: "Uzaktan müşteri edinmede bugün Vakıfbank'ın 50 bin tane hiç şubeye gelmeyen, şubeyi görmeyen müşterisi var ve bugün Vakıfbank'ın ürünlerini kullanıyorlar. Türkiye'de 52 tane konvasiyonel banka var." Vakıfbank Genel Müdürü Üstünsalih, bankaların ürünlerine bakıldığında hemen hemen hepsinin aynı olduğunun görüldüğünün altını çizdi. Üstünsalih, "Burada, teknolojiyi kullanan, teknolojik ürün yaratan bankaların bir adım önde olduğunu görüyorsunuz. Bugün Türkiye net faiz marjlarındaki daralmayı herkes biliyor. Net faiz marjlarındaki daralma teknolojiye ve dijitale yöneltiyor" diye konuştu.
ARŞİVLER DE DİJİTAL
Teknolojinin kullanılmamasının önemine işaret eden Üstünsalih, "Teknolojinin kullanılmaması durumunda tarihin tozlu sayfalarında sayfalarında kaybolursunuz diyemiyorum. Çünkü artık tozlu sayfalar da kalmadı. Arşivler de dijital hale geldi" değerlendirmesinde bulundu.
BANKACILIK SEKTÖRÜNDE OYUN DEĞİŞİYOR
Zirve kapsamında düzenlenen, A Para Haber Müdürü Serdar Kuter'in moderasyonunda gerçekleşen 'Dijital Bankacılık Paneli'nde sektörün geleceği konuşulurken, sektörde oyunun yeniden kurulacağına dikkat çekildi. Veriyi iyi kullanan şirketlerin gelecek dönemde öne çıkacağını kaydeden Halkbank Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Olcay Atlıoğlu, "2022'de bizi çok önemli gelişmeler bekliyor. Sadece dijitalden hizmet veren bankaların faaliyete geçmesi açık bankacılık önergesinin netleşmesi ile birlikte bankacılık sektörü çok önemli bir oyun değişimine gidecek" diye konuştu. Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Ferkan Merdan, gündemlerinde açık bankacılık ve platform bankacılığının olduğunu kaydetti. Merdan, şöyle devam etti: "Dijital bankacılık tarafında da mevzuatı yakından takip ediyoruz. Buralarda da kendimize ince ayarlar yaparak bu regülasyonlarla yeni rakiplerle aynı sektör üzerinde koşmayı hedefliyoruz." DenizBank Dijital Kuşak Bankacılığı ve Deniz Akvaryum İnovasyon & Girişimcilik Merkezi Grup Müdürü ve NEOHUB Genel Müdürü Gürhan Çam, pandemi süresince sektörün paniğe kapılmadığına dikkat çekerek, Türk bankacılık sektörünün dünyaya ilham olduğunu belirtti. Çam, gelecek yıllardaki değişime dair "Şubeyi tamamen kapatacağım gibi bir yaklaşım doğru gelmiyor bana ama dijital şımarıklık, sıra beklemeden işlem yapabilmek, hızlı bir şekilde alışkanlığa dönüşüyor. Ortak ATM'ler gibi ortak şubeleri de yeni dönemde görebiliriz" değerlendirmesini yaptı.