Osman Parlak, 2020 yılının tamamında 56 milyon 327 bin liralık Türk somonu ihracatı yaptıklarını ancak 2021 yılının ilk 8 ayında ise geçtiğimiz yıl tüm yıl yapılan bu rakamın iki katına çıkarak 109 milyon dolara ulaştıklarını ve yıl sonu hedeflerinin de 150 milyon dolar olduğunu söyledi. Bu ihracatın büyük bir bölümünün Sinop ve Samsun'dan yapıldığını belirten Başkan Osman Parlak, " Pandemi tüm dünyada ekonomileri olumsuz etkiledi. İhracat beklentilerinin hiç biri neredeyse tutmadı. Ancak Somon balığı adeta coştu. Başta Japonya ve Rusya olmak üzere 16 ülkeye ihracat yapıyoruz 2021 yılı sonunda ihracat hedefimiz 150 milyon dolar. Bunu da çok kolay yakalarız" dedi.
2023 HEDEFİ 500 MİLYON DOLAR
Samsun ve Sinop Su Ürünleri Yetiştiricileri Üreticileri Birliği Başkanı Osman Parlak, Türk Somonu'nu tescilli marka haline getirdiklerini söyledi. Bu sektörde hedeflerinin devler ligine girmek olduğunu belirten Osman Parlak, " Türk Somonu ülkemizin 2023 yılındaki büyük ihracat rakamı hedeflerinden en büyük kalemlerinden birini oluşturacaktır. Bizim hedefimiz 2023 yılında 100 bin ton somon balığı ihracatı yapıp 500 milyon dolar ihracat yapmak. 2030 yılı hedefimiz ise 200 bin ton balık üretip 1 milyar dolar ihracat yapmaktır" diye konuştu.
2023 yılında 2bin 500 kişinin 2030 yılında ise 5 bin kişinin somon balığı üretim ve ihracatında iş imkanı bulacağını belirten Osman Parlak, " Dünyanın en lezzetli somon balıklarından biri ülkemizde üretiliyor. Başta Sinop Üniversitemizin su ürünleri Fakültesi olmak üzere bir çok üniversitemizle ortak çalışmalar yapıyoruz. Bilimsel üretim yapıyoruz. Hedefimiz 2023 yılında dünyanın en lezzetli somon balığını üretmektir. Bu bizim için ulaşılabilir bir hedef" dedi.