Memur zammı hesaplama tablosu, Toplu sözleşme görüşmelerinin ardından açıklanan zam oranlarıyla beraber gündemde yer almaya devam ediyor. 2022-2023 yılına ilişkin memurlara ve memur emeklilerine yapılacak artışla ilgili alınan karar bilindiği üzere geçtiğimiz gün Bakan Bilgin tarafından açıklanmıştı. Bu noktada ise "Memur zammı ne kadar oldu, hesaplama nasıl yapılır?" soruları yanıt aramaya başladı. İşte 2022-2023 Memur zammı hesaplama tablosu ve son dakika gelişmelerinin detayları...
Memur ve memur emeklisinin maaşına 2022'nin ilk altı ayı %5, ikinci altı ayı %7, 2023'ün ilk altı ayı %8, ikinci altı ayı %6 ve enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı. Toplu sözleşme ikramiyesi 400 TL olacak.
3600 EK GÖSTERGE AÇIKLAMASI
Bakan Bilgin, "3600 Ek Gösterge meselesi bu sözleşme döneminde tamamlanacaktır." dedi.
Memurların maaş ve memur emeklisinin aylıklarına gelecek iki yılda yapılacak zam miktarının belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde 2 Ağustos'ta başlayan müzakere süreci yasal takvim gereği dün itibarıyla sona erdi.
Hükümet ile memur sendikaları arasında hafta sonu süren görüşmelerde, kamu görevlilerinin tamamını ilgilendiren ve 11 hizmet koluna ilişkin talepler son kez değerlendirilip, sözleşmenin en kritik ayağı olan maaş artışları da müzakere edildi.
3600 EK GÖSTERGE NEDİR?
Ek gösterge memurun maaşını yükselten bir parametre. Emeklilik maaşı ve ikramiyesi bu hesaba göre yapılıyor. Ek gösterge arttıkça maaş da artıyor. Göstergesi 3600 olan bir memur, 2500 olana göre daha fazla emekli ikramiyesi ve emekli maaşı alıyor. Bu nedenle de memurlar, emekli olmadan önce 3600 ek göstergeli göreve atanmak istiyor. Dört yıl önce yapılan düzenlemeyle polis, uzman jandarma ve erbaşların ek göstergeleri 3000'e çıkartılmıştı. Polis ve öğretmenlerin ek göstergeleri; 1. derece için 3000, 2. derece için 2200, 3. derece için 1600, 4. derece için 1100, 5. derece için 900, 6. derece için 800, 7. derece için 500 ve 8. derece için 450 oldu.
TOPLU SÖZLEŞME İKRAMİYESİ NEDİR? KiMLER ALABİLİR?
Toplu sözleşme ikramiyesi, 375 Sayılı KHK'nın ek 4.maddesinde şu şeklide düzenlenmiştir; "25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu hükümleri uyarınca kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte toplu sözleşme ikramiyesi ödenir. Bu madde uyarınca yapılan ödeme, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz ve ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan zam, tazminat, ödenek, döner sermaye payı, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun benzer ödemelerin hesabında dikkate alınmaz." Bu düzenlemeye göre, herhangi bir sendikaya üye olan memurlara ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında, en son imzalanmış toplu sözleşmede belirlenen tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenmektedir.
Bu sayfa aracılığıyla yüzde hesaplama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Yukarıdaki hesaplama aracından faydalanarak istediğiniz rakamları yazıp yüzde alma işlemini başarıyla yapabilirsiniz. Hesap makinesinde yüzde hesaplama ile yapabileceklerinizi; online ortamda, herhangi bir cihaza ihtiyaç duymadan bu sayfa üzerinden tamamlayabilirsiniz.