Sosyal sigorta işlemlerinde bir dizi yeni adım yaşama geçti. Vazife malullüğü, kamu görevlileri ile erbaş, erlerin görevlerini yaparken, meydana gelen kazalar nedeniyle "malul" olmaları, hayatlarını kaybetmeleri halinde haklarında uygulanacak hükümlerin belirlendiği statü farkı sona erdi. Mevcut sistemde Emekli Sandığı çalışanlarından (4C) vazife malullüğü aylığı bağlanan veya bağlanmasına hak kazanmış olanlardan ölenlerin anne ve babalarına herhangi bir şart aranmadan aylık bağlanıyor. Yapılan düzenlemeyle 4C kapsamındaki vazife malullerinin anne, babalarıyla sınırlı olan uygulamanın kapsamı genişletildi. Artık SSK ve Bağ-Kur kapsamındakilerin ana ve babalarına da aylık bağlanacak.
DÖNEMSEL PRİM ÖDEME
Tarım ve orman işlerinde süreksiz çalışanlara dönemsel prim ödeme imkânı getirildi. Mevcut uygulamada tarım ve orman işçilerinde süreksiz çalışanların primleri aylık ödeniyordu. Bu kapsamdakilerin, genel sağlık sigortası primi ile kısa ve uzun vadeli sigorta kolları primlerinden ait olduğu yılın ocakhaziran dönemi primlerini temmuz ayı sonuna, temmuz-aralık dönemi primlerini takip eden yılın ocak ayı sonuna kadar ödemesi yönünde düzenleme yapıldı. Ev hizmetlerinde aynı gerçek kişi yanında 10 gün ve daha fazla ve konut kapıcılığı işyerinde çalışanlara ilişkin düzenleme yapıldı. İlgili madde, "Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanlar hakkında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası, istekleri halinde uzun vadeli sigorta hükümleri ile genel sağlık sigortası hükümleri" şeklinde değiştirildi. Bu kapsamda çalışanlar istekleri durumunda uzun vadeli sigorta hükümlerinden yararlanabilecek.
İSTİRAHAT RAPORLARINDA KOLAYLIK
SİGORTALILARIN Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerdeki tedavileri sonucu verilen istirahat raporlarının ilgili ülke mevzuatına uygun olduğunun yurtdışı dış temsilciliklerince onanması hâlinde, yetkilendirilen hekim ve sağlık kurullarının ayrıca onayı aranmayacak. Sigortalılara bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından ayaktan tedavilerde verilecek istirahat sürelerinin toplamı 40 günü geçmeyecek.
PRİMLER FONDAN ÖDENECEK
İŞTEN çıkarılıp da işsizlik ödeneği hakkı bulunanlar ödenek alırken 90 gün içinde işe girerse işsizlik parası aldıkları döneme ait sigorta primlerinin İşsizlik Fonu'ndan karşılanması öngörülüyor. İşsizlik ödeneği alanlar 90 gün içinde işe girdiğinde ve bu işyerlerinde en az 12 ay süreyle kesintisiz çalışırlarsa, işsizlik ödeneğinden yararlandıkları süreye ait sosyal güvenlik sigorta primlerinin işçi ve işveren payı işsizlik fonundan karşılanıyor.