Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu Konya Karapınar GES (YEKA-GES-1) SCADA merkezi temel atma töreninde konuştu. Cemal Kalyoncu, "19 Ağustos 2020 tarihinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle Ankara'da Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikamızı açtık. AR-GE dahil güneş paneli üretiminin tüm aşamalarını tek çatı altında toplayan ve bu özelliğiyle dünyada ilk ve tek olan fabrikamız sadece panelleri üretmek için değil bu alanda Türkiye'yi ileriye taşıyacak teknolojiyi geliştirmek için de faaliyete başladı." dedi.
AVRUPA'NIN EN BÜYÜK DÜNYANIN EN BÜYÜK 5 SANTRALİNDEN BİRİ OLACAK
Cemal Kalyoncu, "Aynı gün şu anda üzerinde bulunduğumuz 2600 futbol sahası büyüklüğündeki bu arazide ilk panel montajımızı da yaptık. Aradan geçen 9 ayda 700 bin adet panel montajını tamamladık. Böylelikle kurulumu yapılacak panellerin yaklaşık yüzde 30'nun sahada montajını tamamlamış olduk. Santralimizin birinci fazını tamamladık. Santralimizin Türkiye'nin şu anda en büyük güneş enerjisi üretim merkezi olduğunu ifade etmek istiyorum. Tamamı devreye girdiğinde Avrupa'nın en büyük dünyanın ise en büyük 5 santralinden biri olacak. " diye konuştu.
Kalyoncu, "1,4 milyar dolarlık yatırımı 2022'de tamamlayacağız. Yatırım yıllık 400 milyon dolarlık döviz çıkışını engelleyecek" dedi.
"BU SANTRAL UZAYDAN GÖRÜLEBİLEN SANTRALLERDEN BİRİ."
Konya Karapınar Güneş Enerji Santrali SCADA Merkezi Temel Atma Töreni'nde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Türkiye'nin tek çölü olan bu bölgenin hem çevreye hem de ekonomiye katkısı olacak. Mimari projenin adı da vaha. Ben bu projeyi hazırlayan ekibe teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz sene 42 ton altın üretildi. Biz Atatürk'ün partisiyiz diyenler bir kazma vurup altın aramamışlar. Altın işletmeciliği yapmamışlar. Biz altın işletmeciliğini başarıyla yürütüyoruz. Diğer alanlarda da vizyonsuzluk örneklerini çoğaltmak mümkün. Sayın Cumhurbaşkanımız gibi güçlü irade bizim yollarımızı açıyor" açıklamasında bulundu.
Bakan Varank konuşmasının devamında "Diğer bakanlıklarımızla koordine halinde yenilenebilir enerjide adımlar atıyoruz. Kalyon YEKA GES projesi bütüncül bakış açısıyla dünyada önemli örneklerden. Bu santral uzaydan görülebilen santrallerden biri. Ülkemizin tek gerçek gündemi yatırım, istihdam, üretim. Kalyon Holding'i bu vesileyle tebrik ediyorum. Bu yatırımlar büyümenin göstergesi" ifadesinde bulundu.
"KÜRESEL YARIŞTA ÖNE ÇIKARACAK"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "2022 sonunda tüm proje biterek hayata geçecek ve önemli katkıları olacak. 2600 futbol sahası büyüklüğünde bir alan. Yüzde 30'u tamamlanmış durumda. Tüm alan güneş enerjisiyle dolacak. Fosil yakıt kullanımı engellenmiş olacak. Konyamıza istihdam sağlayacak. Hem belediye hem de kaymakamlığımız geziler düzenleyecek. Vatandaşlarımız bilgilendirilecek. Başta gençlerimiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum" açıklamasında bulundu.
Bakan Kurum, "Bu yatırım Konya'yı küresel yarışta öne çıkaracak. Bugün böyle bir tesisi baba ocağımıza Karapınar'a yapılmasının gururunu yaşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız devletle milletin çocuklarını birleştirdi. Hizmeti görüyorsunuz. Allah sebep olanlardan razı olsun" dedi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Bundan 5-6 sene öncesinde bile sadece birkaç megavat güneş santrali varken, bugün 7 bin megavatın üzerinde bir güneş santrali söz konusu. İnşallah belki birkaç yıla da 10 megavatın üzerine çıkmış olacağız." dedi.
Dönmez, Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES) Sahası (YEKA GES-1) SCADA Merkezi Temel Atma Töreni'nin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Karapınar'daki güneş enerjisi santralinin ihalesinin yaklaşık 3-4 yıl önce gerçekleştirildiğini hatırlattı.
Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nin Türkiye'nin ilk Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları santrali olduğunu dile getiren Dönmez, bin megavatlık tesisin yaklaşık 270 megavatlık kısmının işletmeye alındığını anlattı.
Dönmez, bugün ayrıca bu tesisin otomasyon merkezinin temelini de attıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Çevre Bakanımız bize eşlik etti, Sanayi Bakanımız da buradalar. Yüzde yüz çevreci bir yatırım. İnşallah 2022 yılı sonunda bu tesisi tam kapasiteyle devreye almış olacağız. Bundan 5-6 sene öncesinde bile sadece birkaç megavat güneş santrali varken, bugün 7 bin megavatın üzerinde bir güneş santrali söz konusu. İnşallah belki birkaç yıla da 10 megavatın üzerine çıkmış olacağız."
Dönmez, yenilenebilir enerjide şu an kurulu gücün, toplam kurulu gücün yüzde 52'sine ulaştığını söyledi.
"ARTIK BU YERLİ VE TEMİZ KAYNAKLARI ENERJİYE DÖNÜŞTÜREN EKİPMANLARI DA YERLİLEŞTİRİYORUZ"
Atılımların devam edeceğini belirten Dönmez, şöyle devam etti:
"Son 3-4 yılda elektrik üretim tesislerine ilave edilen kapasitenin neredeyse yüzde 90'ından fazlası yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesislerinden oluşuyor, hidrolik, güneş, rüzgar, jeotermal, biokütle gibi. Artık bu yerli ve temiz kaynakları enerjiye dönüştüren ekipmanları da yerlileştiriyoruz. Şu anda Karapınar'daki santral sahasında kullanılan ekipmanın neredeyse yüzde 75-80'lik kısmı Türkiye'de imal ediliyor."