Cumhurbaşkanı Erdoğan, sondaj ve limandaki çalışmalarla ilgili bilgi almak üzere gideceği Zonguldak'ta Türkiye'nin enerji yolculuğunda mihenk taşı olacak iki yeni gelişmeyi de kamuoyuna açıklayacak.
FİLYOS LİMANI HİZMETE AÇILIYOR
Sultan 2. Abdülhamid tarafından gemilerin yükleme-boşaltma yapabileceği uluslararası ticaret ve sanayi alanı oluşturulması için Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde liman ve endüstri bölgelerinden oluşan proje geliştirilirken, bu proje 2014 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yatırım programına alındı. 6 milyon metrekarelik alan 2015 yılında Filyos Endüstri Bölgesi ilan edildi. İnşaatı 2016 yılında başlayan Filyos Limanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Cuma günü hizmete açıldığında Türkiye'nin 3'üncü büyük limanı olacak. Aynı zamanda Türkiye'nin uluslararası deniz ticaretinde de önemli konumda bulunacak.
DOĞALGAZ ARAMALARININ MERKEZİ KONUMUNDA
Filyos Limanı'nın önemi, Karadeniz'deki doğal gaz rezerviyle de daha da arttı. 2 bin 450 metre mendirek, 3 bin metre rıhtım boyu, 19 metrelik draftı ve 25 milyon ton kapasitesi bulunan Filyos Limanı, bir anda doğal gaz aramalarının merkezi konumuna geldi.
Limanın ilk konuğu geçtiğimiz yıl Fatih sondaj gemisi olurken, Fatih, doğal gaz çalışmaları öncesi 30 Haziran 2020'de Filyos'a geldi ancak sondaj öncesi son hazırlıkları nedeniyle limana girmedi. Fatih'in Zonguldak'ın 175 kilometre açığında bulduğu 405 milyar metreküp doğal gaz rezervinin ardından ise limanda hummalı bir çalışma başladı. Fatih sondaj gemisinin tüm ihtiyaçları Filyos Limanı'ndan karşılandı. Limanda rafineri kurmak için de faaliyetler sürüyor.
TPAO LİMANA KURDUĞU ÜSSÜ GENİŞLETİYOR
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), sondaj gemilerinin lojistik ve ikmal faaliyetlerini gerçekleştirmek için limana üs kurdu. Limanın sol giriş kısmında çalışmalarını sürdüren TPAO, doğal gaz rezervinin karaya çıkarılması konusundaki planlamaları dahilinde limandaki çalışma alanını genişletiyor. Karadeniz gazı 2023 yılında vatandaşın hanesine ulaşmadan önce Filyos limanında TPAO'nun rafinesine ulaşacak.
KANUNİ İLE BAĞLANTI KURULACAK
Dünyayı titreten Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın adını taşıyan Türkiye'nin üçüncü sondaj gemisi Kanuni, Karadeniz'de görevine devam ederken, Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan gemi ile de bağlantı kurarak çalışmalar hakkında bilgi alacak. 2012 yılında Güney Kore'de Sertao ismiyle üretimi tamamlandıktan sonra 2020 yılına kadar Brezilya'da enerji firması Petrobras tarafından kullanılan Kanuni, ardından Türkiye tarafından satın alınarak donanımı güncellendi. 11 bin 400 metre derinliğe inebilen ve 3 bin metrede sondaj açabilme kapasitesine sahip olan Kanuni, altıncı nesil ultra deniz sondaj gemisi olarak da biliniyor. Kanuni daha önce ilk görev yeri olan ve Fatih Sondaj gemisi tarafından kazılan Türkali'ye ulaşarak kuyu tamamlama görevine başlamıştı. Kanuni, Fatih tarafından daha önce kazılan 3 kuyuda kuyu testlerini tamamlayacak. Bölgede Kanuni ve Fatih tarafından 30-40 kuyu açılması planlanıyor.