Küresel değer zincirine katılan yatırımcılara özel destekler sağlanacak, prim desteğine ilave süre verilecek, nakit teşvikle küresel yatırımcılara da cazip ortam oluşturacak.
GÜNEY VE DOĞU AVRUPA ÖRNEĞİ
Türkiye'de muafiyet ve indirim teşvikleriyle yatırımcının cebinden daha çok nakit çıkışı engelleniyor. Kurumlar vergisi başta olmak üzere KDV, gümrük vergisi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırımcılara indirimli ödeme hakkı verilerek giderlerin azaltılması sağlanıyor.
Yatırımlarda öngörülebilirliği artırmak, sorunlara hızlı çözüm için özel kesim yatırımlarının korunmasına yönelik yeni bir sistem hayata geçirilecek. Özel Kesim Yatırımlarının Korunması Kanunu çıkarılacak.
Destek programlarına ilişkin veriler tek merkezde anlık olarak toplanacak, tek platformdan kolay, hızlı ve etkin erişim sağlanacak. Mevcut teşvik sistemi sadeleştirilerek, seçici ve süreli bir yapıya kavuşturulacak. Yeni teşvik sisteminde yenilikçi, katma değerli üretime yönelen, küresel değer zincirinin parçası olmaya aday yatırımlara özel destek sağlanacak.
KARŞILIKLI ANLAŞMA YÖNTEMİ
Uluslararası yatırımcıların birden fazla ülkeyi ilgilendiren vergisel sorunlarının çözümünde diğer ülkelerle "Karşılıklı Anlaşma Yöntemi" kullanılacak. Yatırım Uyuşmazlığı Kurumu oluşturulacak, Yatırım Ofisi'nin yatırım sonraki takip, koordinasyon işlevi güçlendirilecek.
Proje finansmanı ve projeye dayalı menkul kıymetlere ilişkin gerekli düzenlemeler tamamlanacak. Kamu hizmeti niteliği taşıyan, altyapı, ulaşım, enerji, haberleşme, sağlık gibi alanlardaki projelerin sermaye piyasaları yoluyla finanse edilmesi ve vatandaşların iştiraki mümkün hale getirilecek.