Sanayiden gastronomiye, turizmden tarıma her konuda markalaşma yolunda çalışan Gaziantep, Suriyelilerin entegrasyonu için de yeni projeler geliştiriyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Suriyeli sığınmacıların entegrasyonuyla ilgili hazırladıkları Gaziantep Modeli'nde neler yapıldığını anlattı. Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin düzenlediği toplantıda konuşan Fatma Şahin, Almanya ve Fransa modellerini incelediklerini ve Alman modelinin daha başarılı bulunduğunu belirtti. Şahin Birlikte Çalışma Modeli olarak adlandırılan proje ile ilgili şöyle konuştu: "Kalifikasyonu yüksek olan kişilere çok hızlı çalışma izni veremeyince birçoğunu kaçırdık. Bu bizim handikapımız oldu. Geçen gün İskandinav Belediyeler Birliği Başkanı 'Pandemide doktor ihtiyacımızı Suriyeli doktorlardan karşıladık' diyor. Biz bu konuda çok hızlı hareket edemedik ama Gaziantep Ticaret Odasında 900'e yakın Suriyeli'nin içinde olduğu şirket kuruldu. 40-50 ortak sanayi altyapısı oluşturuldu."
AMANOS PROJESİ HIZLANIYOR
Fatma Şahin, Gaziantep ve hinterlandında yer alan diğer iller için oldukça önemli olan ve yıllardır başlanamayan Amanos Tüneli projesi ile ilgili de son gelişmeleri paylaştı. Gaziantep'i İskenderun limanına direkt bağlayacak projede sürecin hızlandırılacağını belirten Şahin, "Sanayicimizin rekabet etme gücünü artırmak istiyoruz. Mersin Limanı'na gidiyoruz ve orası tıkanmış durumda. Eğer İskenderun limanına gelirsek 120 kilometre yolumuz kısalıyor. Biz dört yıl önce tüm bakanlıklarımızla bu projeyi gündeme aldık. Cumhurbaşkanımız bu işi takip edeceği ve gerçekleşeceği ile ilgili söz vermişti. İhaleye çıkılacak aşamaya geldik" dedi.
YÜKSEK TEKNOLOJİYE GEÇMELİYİZ
SANAYININ ileri bir seviyeye ulaşması için kentin yüksek teknolojiye geçmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Fatma Şahin, "Mevcut sanayi alt yapımız çok güçlü olabilir. Ancak montaj sanayinden çıkıp makineleşerek yüksek teknolojiye çıkmamız da elzem bir durum niteliği taşıyor. Bununla ilgili de kenti sanayide yükseltecek verileri elimizde bulundurmamız açısından bir rapor hazırlattık. Eğitim bunlardan birisiydi. Ar-Ge inovasyon gibi konularda bir dizi çalışmalar gerçekleştirdik. Gaziantep için hazırladığımız raporun Türkiye'nin 11'inci kalkınma programı hedefi ile eş değer olduğunu öğrendik" şeklinde konuştu.
GAZİANTEP REKABET GÜCÜNDE DÜNYA YEDİNCİSİ
ŞEHIRLERIN küresel ölçekteki rekabet gücünde kültür ve sanatın ön plana çıktığını söyleyen Şahin, "TheTelegraph bir endeks yayınlamıştı. Gaziantep dünyanın en eski yerleşim yeri olarak 9'uncu sırada. Dünya Bankasına göre de Gaziantep'in dünyanın 7'nci rekabet gücü yüksek şehri" dedi.