Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, sosyal medya hesabından bu sabah yaptığı paylaşımda Makroekonomik İstikrar Politikalarını ve Yapısal Politikaları içeren "Ekonomik Reform" çalışmalarında sona gelindiğini açıkladı. Elvan, "Reform politikalarımızın detaylarını Sayın Cumhurbaşkanımız Mart ayının ikinci haftasında kamuoyuyla paylaşacak" ifadelerini kullandı. Elvan, paylaşımını "2021 yılı reformlar yılı olacak " mesajıyla noktaladı.
KÜRESEL SERMAYE TÜRKİYE'YE AKACAK
Başkan Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği "ekonomi ve hukuk reformu" yatırımcının önünü açarken, atılacak adımlarla pandemi sonrası küresel sermaye Türkiye'ye akacak. Reform paketi ile küresel zincire entegre olan işletmelere teşvikte öncelik verilecek. Yatırım izinleri kolaylaştırılacak, uyuşmazlıklarda anında çözüm için arabulucu devreye girecek. Yatırımlarda rakip ülkelere göre Türkiye'nin durumu, gelişim alanlarını ortaya koyan yatırım yeri modellemeleri oluşturulacak.
RUHSAT, LİSANS MALİYETLERİ DÜŞECEK
Uzlaşma, sulh, uluslararası tahkim gibi çözüm yollarının kullanımı artacak. Sanayi sektörleri için ortak olan süreçlerle birlikte "gıda, ilaç, kimya, otomotiv, savunma sanayi, metal işleme, çimento, kâğıt alt sektörlerinde" yatırım yol haritaları çıkarılacak. Yatırım, yatırımcının hukuki güvencesi artırılırken, izin, onay, ruhsat süreçlerinin hızlı, düşük maliyetli olmasını sağlayan bilgi havuzu kurulacak. Özel yatırımlara yönelik çerçeve bir hukuki düzenleme yapılacak. Basit yargılama usulünün uygulanma alanı genişletilecek, e-duruşma başta olmak üzere yargıda teknolojik imkânlar güçlendirilecek.
YATIRIMCIYA TAKVİMDEKİ GECİKME İZAH EDİLECEK
Yatırım ortamı performans kriterlerinin belirlenmesine yönelik proje tamamlanacak. Yatırımcı ile kamu kurumları arasında yatırım konusunda çıkan uyuşmazlıklarda "yatırım ombudsmanı" devreye girecek. Lisans, ruhsat gibi işlemlerin sonuçlandırma takvimi duyurulacak, sapma durumunda gerekçesiyle yatırımcıya bildirilecek. Belediyelerin yatırım izinleri basitleştirilerek, zorlaştırıcı uygulamalar kaldırılacak.
TEŞVİKLER SABİT DEĞİL İHTİYACA GÖRE ESNETİLECEK
Teşviklerde yatırımcının ihtiyacı olan desteklerden yararlanmasını sağlayacak esnek bir sisteme geçilecek. Yüksek teknoloji ürünlerini teşvik için uluslararası doğrudan yatırımların artırılmasına yönelik teşvik programları devreye girecek. Küresel evlilikler desteklenerek teknoloji transferine dayalı yatırımlar desteklenecek. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, yatırımcılara yol göstererek, danışmanlık hizmeti sunacak. Yatırımlara yönelik destek programlarının etkinliği ölçülerek öncelikli sektörlere göre tasarım yapılması sağlanacak. Proje bazlı teşviklerde küresel değer zincirine entegre olan, teknolojik seviye ve ihracatı artıran yatırımlara öncelik verilecek.
YATIRIMCIYA İKAMET KOLAYLIĞI
Öncelikli sektör yatırımlarında, yatırımın yapılması, yönetilmesi veya işletilmesiyle ilgili yabancı kişilere ve ailelerine ikamet ve çalışma izni verilmesinde hem öncelik hem de kolaylık sağlanacak. İşletme dönemi de dâhil olmak üzere yatırımın her safhasında yatırımcıların sorunları belirlenerek hızlı şekilde çözüm üretilecek.
BELEDİYE İZİNLERİ KOLAYLAŞACAK
Yerel yönetimlerin yatırım izinleri basitleştirilerek zorlaştırıcı uygulamalara son verilecek, e-belediye uygulaması yayın hale getirilecek. İş ve işlemler için talep edilen belgeler ve alınan ücretler de rasyonel hale getirilecek. Aralık 2022 tarihine kadar şirket kuruluş süreçleri tamamen dijital ortamda yapılmaya başlayacak. Etkin teşvik programları uygulanarak, destek bilgi sistemi yaşama geçirilerek, "yatırım koordinasyon birimleri" oluşturulacak.