Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, Merkez Bankası'nın enflasyonu baskılamak için izlediği sıkı para politikasında ısrarcı olduğunu söyleyerek, "Enflasyon, bankacılık sektörünün önündeki en büyük engel. Merkez Bankası enflasyonun kırıldığını görene kadar sıkı para politikasını sürdürecek. Biz de fiyatlandırmalarımızı buna göre yapıyoruz" dedi. Kurda geçen yıl yaşanan 8.5 seviyesinin normalin üzerinde olduğunu anlatan Leblebici, "Döviz kuru düşüşe geçeli üç ay oldu. Döviz yükselir mi beklentisi kırılmaya başladı. Tasarruf sahipleri sıkı para politikasının kararlı bir şekilde uygulandığını gördükçe tercihini TL'den yana yapacaktır. Zaten bu trendi de görmeye başladık. Kurumsal firmalarda da benzer bir trend var" diye konuştu.
BOZDURUYORLAR
Bankalara efektif girişlerin de olduğunun altını çizen Leblebici, kurumlar tarafında da döviz bozdurma hamlelerinin başladığı bilgisini verdi. Leblebici, "Kurumların kendilerine has borçlanma yapıları var. Döviz borçlanmalarıyla ilgili kendilerini hedge etme mekanizmalarına sahipler. Kurun daha stabilize olduğunu gördükçe döviz almaktan vazgeçip bozdurmaya başladılar" dedi. Kredi maliyetlerinde de önemli bir gevşeme beklemediklerini ifade eden Leblebici, "Bizim tahminimize göre, 2021'de hiçbir şey yapmasak bile yüzde 4-4.5 büyüme gözüküyor. Kredi büyümesi hızlı bir şekilde devam ederse bu kontrol edemeyeceğimiz bir yere gidebilir. O yüzden Merkez Bankası çok doğru bir iş yapıyor. 2020 ve 2021 yıllarını birleştirip, hız limitinin içine girmeye çalışıyor. Yapılması gereken de bu. Dolayısıyla daha yumuşak bir büyümeyi devam ettirmeniz gerekiyor" diye konuştu.
REEL SEKTÖR İYİ
Geçen yıla göre reel kesim bilançolarının daha iyi durumda olduğunu vurgulayan Leblebici, "Reel sektör kendini ayarlamış durumda. Sanayi üretimi kuvvetli. Bugün beyaz ve kahverengi eşyada kuvvetli bir sanayi üretimi var. Turizm salgından en fazla etkilenen sektör ama bu sene 2020'nin iki katından fazla iyileşme olacağını da düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
2020'DE KÂRIMIZI DENGELEDIK
2020 zor bir yıl olmasına rağmen TEB olarak çok büyük bir problem yaşamadıklarını, kârı da dengelediklerini dile getiren Leblebici, "Bu yıl enflasyon etkisiyle büyüme biraz zorlanacak. Dolayısıyla maliyet yönetmeye, kendimizi optimize etmeye çalışıyoruz. Dijitale biraz daha ağırlık veriyoruz. Verimliliği ayarlamaya çalışıyoruz" dedi.