Koronavırüsle birlikte, dünya metropollerinde orman içindeki konutlar yatırımcının yeni gözdesi oldu. Uzmanlara göre, pandemide insanlar deniz kenarında yaşamaktansa orman içinde yaşamayı tercih eder hale geldi. Ancak özellikle İstanbul'da orman içinde hayata geçirilen çok fazla proje bulunmuyor. Bu nedenle bu tarz mevcut projelerde fiyatlar, emsallerine göre 2-3 kata kadar bir prim potansiyeline işaret ediyor. Küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank'in hazırladığı son çalışma da bu eğilimi destekliyor. Knight Frank'in dünya genelinde yaptığı son çalışma, bu konutlardaki fiyat artışının, yüzde 100'ü aştığını gösteriyor.
BÖYLESİ 30 YILDA BİR GELİR
Orman içindeki projelerin, tüketicileri sadece zihnen olarak iyileştirmekle kalmadığına, aynı zamanda ticari olarak da yatırımlarına kazanç kattığına dikkati çeken DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, şöyle konuştu: "Çekmeköy'deki Ormanköy projemiz, ormanın tam içinde 'Sağlıklı Ev' konseptiyle inşa ediliyor. Bu açıdan Ormanköy, hem arazi, hem mimari, hem de yatırım değeri açısından örnek bir proje. Ormana komşu, ya da orman manzaralı projeler elbette var. Ama orman içinde konumlanmış, dört tarafının ormanla çevrili olduğu ve gerçek manada ormanın tam merkezinde böyle bir proje belki de 30 yılda bir gelir."
80 BİN METREKARELIK ALAN
Yaklaşık 200 bin metrekare alan üzerinde yer alan ve sağlıklı ev konseptiyle inşa edilen Ormanköy projesinin yüzde 90'ının yeşil alanlar için ayrıldığını sözlerine ekleyen Ziya Yılmaz şöyle devam etti: "Konut bloklarımızın yüksekliğini bahçe+5 kat olarak tasarladık. İskandinav modeline göre tasarladığımız konut bloklarımızın yanında da yaklaşık 80 bin metrekare büyüklüğünde özel bir orman alanı kurguluyoruz."
ORMANDA YAŞAMANIN AVANTAJLARI
ORMANKÖY projesine gösterilen yoğun ilgiye de dikkat çeken Ziya Yılmaz, "Şimdi projemizin Ormaniçi bölümünde de ön talep topluyoruz. Gerçek anlamda doğayla iç içe, örnek bir proje tasarladık" dedi. Orman içinde yaşamın sağlığımıza katkılarıyla ilgili önemli bilgileri de paylaşan Yılmaz, orman içinde yaşamanın etkilerini şöyle sıraladı:
Orman havasıyla hayatını geçiren insanlar daha yavaş yaşlanıyor.
Ormanda spor ve yürüyüş, tansiyon ve şeker gibi kronik hastalıklara da iyi geliyor. Bu yüzden sağlıklı ev orman içinde ve geniş bir yeşil alana sahip olmak zorunda.
Yorgunluk, alerji, negatif düşünceler, baş ağrısı ve uykusuzluk gibi rahatsızlıkları ortadan kaldırır. Depresyon ve kaygı bozuklukları önemli ölçüde azalır.
Orman içinde yaşamın çocuklarımız üzerinde de ciddi bir olumlu etkisi var. Araştırmalar gösteriyor ki, orman havasıyla büyüyen çocuklarda hiperaktivite ve dikkat bozukluğu semptomlarında ciddi bir gerileme görülüyor.
Bitkilerden yayılan kimyasallar bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Bu sayede vücudumuz, tümör ve bozulmuş hücrelerle daha güçlü bir şekilde savaşıyor.
5 MADDEDE 'SAĞLIKLI EV KRİTERLERİ'
ZİYA Yılmaz, projelerdeki sağlık kriterlerini şöyle anlattı:
Binada asansörler olacak. Fakat asansöre ihtiyaç duymadan çıkılabilecek yükseklikteki eve 'sağlıklı' diyoruz.
Mümkünse bahçesi olacak. Bahçe yoksa teras, teras da veremiyorsanız kesinlikle geniş balkonu olacak.
Orman içinde ve geniş bir yeşil alana sahip olacak.
Her dairenin havalandırma sistemi korona sürecindeki sağlık kriterlerine uygun tasarlanacak.
En son deprem yönetmeliğine uygun inşa edilecek.