Turkuvaz Medya Grubu ve Para Dergisi tarafından, Tarım ve Orman Bakanlığı himayesinde, Ziraat Bankası, Koza Altın İşletmeleri, Kentvizyon ve ATP Koza Gıda Tarım Sanayi'nin sponsorluğunda, düzenlenen 'Tarım Ormanın Geleceği Webinar Serisi ve Zirvesi'nin ilki dün gerçekleştirildi.
3 HAFTA 3 AYRI KONU
www.tarimormanzirvesi.com adresinden online takip edilebilen, üç hafta, üç ayrı konu başlığıyla tarımın gelecek 10 yılının masaya yatırıldığı Webinar Serisi'nin ilkinde gıda arzı tartışıldı. Webinarın açılış konuşmasını gerçekleştiren Turkuvaz Dergi Genel Müdürü ve İcra Kurulu Üyesi Yasemin Gebeş, tarımın ülke ekonomisi için önemine değinerek, "Gıda arzı ve güvenliği ülkelerin en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Bu küresel salgın Kovid-19 sürecinde daha fazla öne çıktı. İlkini gerçekleştirdiğimiz ve üç hafta üç ayrı konu başlığıyla hayata geçireceğimiz webinarla biz de ülkemiz tarımının gelecek 10 yılını masaya yatırıp, buradan elde edeceğimiz çıktıları raporlayarak katkı sunmayı hedefliyoruz" dedi.
DÜNYADA İLK 10'DAYIZ
Etkinliğin özel oturumunda konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'deki toplam ekilebilen tarım alanının dünyadaki tarım alanının iki katı olduğunu söyledi. Pakdemirli, "Dünyada ekilen tarım alanı toplam tarım alanının yüzde 32'si iken Türkiye'de bu oran yüzde 61. Ülke olarak Avrupa'da 55.1 milyon küçükbaşla birinci, 18.7 milyon büyük başla ikinci sıradayız. Süt üretiminde ise üçüncüyüz. Tarımsal alan bakımından dünyada 17'nci sırada olmamıza rağmen tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada ilk 10 arasında yer alıyoruz" dedi. Ülkelerin yükselişinin de çöküşünün de tarımla başladığını belirten Pakdemirli, "Türkiye bugün olduğu gibi yarın da gıda sorunu olmayan bir ülke olacak. Türkiye dünyada tarım ve orman konusunda lider ülkeler arasında yerini almaya devam edecek" diye konuştu.
DESTEKLER ÜRETİMİ ARTIRDI
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile verilen desteklerde muazzam bir artış görüldüğünü aktaran Pakdemirli, son iki yılda tarımsal desteği yüzde 52 artışla 22 milyar liraya çıkardıklarını söyledi. Bakanlığın bütçesinin yüzde 55'ini tarımsal desteklere ayırdığını anlatan Pakdemirli, "Tarımsal desteklerin bugün itibarıyla yüzde 77'si, yani 17 milyar lirası çiftçilerimizin hesaplarına yattı. Verdiğimiz destekler üretime ve tarımsal hasılaya büyük ivme kazandırdı. Son 2 yılda tarımsal hasılamızı yüzde 45 artışla 275 milyar liraya çıkardık" dedi. Pandemi süresinde hayata geçirilen çalışmalarla ilgili de bilgi veren Bakan Pakdemirli, "Bu dönemde pek çok ülkede market rafları boşalırken, ülkemizde perakende zincirlerinin yönlendirilmesiyle böyle tablolar görülmedi. Tarımsal üretim de kesintisiz devam etti" dedi.
%61 EKİLEN TARIM ALANININ TOPLAM TARIM ALANINA ORANI
310 MİLYAR TL SON 18 YILDA VERİLEN TARIMSAL DESTEK
%90 TARIMSAL ÜRÜN TİCARETİNDE 10 FİRMANIN PAZAR PAYI
3.4 TRİLYON DOLAR DÜNYADA TOPLAM TARIMSAL HASILA
275 MİLYAR TL TÜRKİYE'DE TARIMSAL HASILA
ÜLKEMİZ PANDEMİ SÜRECİNİ İYİ YÖNETTİ
Zirvenin ikinci oturumunda 'Gıda Arzı ve Güvenliği'ni sağlamak için neler yapılmalı?' başlıklı panel düzenlendi. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan'ın yönettiği panelde konuşan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu pandemi sürecinde, gıda güvenliğinin sağlanmasında hükümetlere büyük rol düştüğünü belirterek, "Bu manada Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarımsal üretimi destekledi ve tedarik zincirinin akışını temin etti. Türkiye'nin, özellikle tarımsal tedarikin devamı noktasında son derece güçlü bir tavırla devam edeceğine güvenimiz tam" diye konuştu.
Torak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, piyasada dengeleyici rol üstlendiklerini hatırlatarak, TMO'nun 4.2 milyon tonluk depo kapasitesinin olduğunu söyledi.
Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç ise perakende sektörünün pandemi sürecini çok başarılı bir şekilde yönettiğini ifade etti.
GIDANIN KOBİ'LERİ AİLE İŞLETMELERİ
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, tarımın artı değer veren, ithalatı ihracatından daha az olan bir sektör olduğunu vurguladı. Ateş, Türkiye'de toplam tarım finansmanı miktarının haziran sonu itibarıyla 120 milyar TL olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Bunun 87 milyar TL'sini Ziraat Bankası 33 milyarını da özel sektör sağlıyor. Bu finansmanın 16 milyar TL'sini Denizbank olarak biz temin ediyoruz. Nasıl ki KOBİ'ler ekonominin can damarını ve dokusunu oluşturuyor ise tarımda da aile işletmeleri aynı şekilde öne çıkıyor. Aile işletmelerinden asla vazgeçemeyiz."
AVRUPA'DAKİ KOOPERATİF MODELİ TÜRKİYE'YE GELMELİ
Anadolu Grubu Tarım, Enerji ve Sanayi Grubu Başkanı Demir Şarman, pandemi sürecinin tarım stratejilerini tüm dünya üzerinde yeniden ele alınması gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi. Bu süreç için yaptıkları bir araştırmayı aktaran Şarman, "Türkiye'de tarıma 350 milyon dolar yatırım yaptık. Bunu da akıllı tarım ve üretim teknolojilerine senkronize ettik. Parsel parsel her bir ağacı teknolojiyle kontrol ediyoruz. Bu kurduğumuz ekosistemle Kovid-19 döneminde üretimi kesintisiz devam ettirebildik" dedi. Tarımsal üretimde sıçrama yapabilmek için yapısal reformaların gerektiğini belirten Şarman, Avrupa'daki kooperatif modelinin kanunlarla Türkiye'de de uygulanması gerektiğini söyledi.
SOĞUK ZİNCİRE YATIRIM YAPIYORUZ
Netlog Başkan Yardımcısı Gökalp Çak, Türkiye'nin pandemi sürecini çok başarılı yönettiğini belirterek, "Ancak gelecek yıl daha güvenli gıda için yatırımlarımızı artırıyoruz. Gıdanın olmazsa olmazı kontrollü tedarik zinciri. Kopardığınız ürünün ömrünü yavaşlatıyorsunuz. Sebze-meyvenin kaçı ısı kontrollü araçlarla taşınıyor? Çok sınırlı bir miktar. Bu israfı engellemeliyiz. 21 şehirdeyiz ve 200 bin metrekate soğuk depo alanımız var ve bunu 300 bin metrekareye çıkaracağız soğuk zincirde. 1.100 soğuk zincir aracımız var. Bunun sayısını artıracağız" diye konuştu.
'TARLADAN SOFRAYA' KÖY KÖY GEZİYORUZ
Yıldızlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız, İGSAŞ olarak 'Tarladan sofraya' adını verdikleri bir sosyal sorumluluk projesi yürüttüklerini belirterek, "Atadan gelen alışkanlıkları var çiftçilerimizin. Yanlış gübreleme ve fazla su tüketimi yapıyorlar. Köy köy ziyaretler yapıp bu işi çiftçiye anlatıyoruz. Son 3 yıldır bu projeyi Selçuk Üniversitesi'nin öğretim üyeleriyle yapıyoruz. Amacımız bu projeyi ulaşamadığımız yerlere de ulaştırmak" dedi.
BÜYÜK ÖDÜLLER İZMİR'DE SAHİPLERİNİ BULACAK
Webinar serisinin ikinci ayağı 26 Ağustos'ta "Kırsal ve Sürdürülebilir Kalkınma" ana teması ile gerçekleştirilecek. "Katma Değerli Üretim ile Tarımın Dijitalleşmesi" temasının masaya yatırılacağı son webinar 2 Eylül'de. Zirve ise 7 Eylül'de İzmir'de yapılacak. "Tarım Ormanın Geleceği Zirvesi" kapsamında iki önemli ödül de verlecek. "Tarımı Geleceğe Taşıyanlar" ve "Genç Topraklar" ödülleri sahiplerini bulacak.