2.5 ay sonra ilk kez yüz yüze gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. Normalleşme sürecine girilmesi ile birlikte pek çok yasağın kalkmasının ardından öte yandan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile ilgili detaylar açıklandı. Bireysel Emeklilik Sistemi'nin yeniden yapılandırılmış hali olan Emeklilik Sistemi nedir? Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ne zaman yürürlüğe girecek?
Bireysel Emeklilik Sistemi'nin yeniden yapılandırılmış hali olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile ilgili detaylar araştırılmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından TES ile ilgili önemli açıklamalarda bulunurken, ne zaman yürürlüğe gireceğine dair detayları da verdi.
İşte Emeklilik Sistemi ile ilgili tüm detaylar!
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ 2020 NEDİR?
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) sosyal tarafların mutabakatı ile kurulacak bir sistem olacak. Yeni işe girip, emekliliği uzun olanlar TES'E ve fonlu sisteme dahil edilecek. Yaş sınırının üstünde olanlar ile emekliliğine az kalan çalışanlar ise TES'e dahil edilmeyecek. Tamamlayıcı emeklilik sistemi 2022'de devreye girecek.
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK NASIL OLACAK?
- 2017'de başlayan otomatik bireysel emeklilik sistemi, TES haline gelecek.
- Çalışanların tamamı zorunlu olarak TES'e dahil edilecek.
- Hem çalışanın maaşından kesinti olacak hem işveren hem de devlet katkı sağlayacak.
- İşverenin mevcut yükünü arttırmayacak bir katkı formülü kurgulanacak. İşsizlik fonundan katkı yapılması da masadaki seçeneklerden biri.
- TES için az maaş alandan az, maaşı yüksek olandan daha yüksek kesinti yapılacak.
- Her çalışanın bir TES hesabı olacak ve tüm kesintiler bu hesapta birikecek.
- Tıpkı kıdem de olduğu gibi çalışan istediği zaman TES'ten çıkamayacak. Kademeli çıkış hakkı tanınabilir. Çalışan, emekliliği geldiğinde sistemden çıkabilecek.
TES KİMLERİ KAPSAYACAK?
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) sosyal tarafların mutabakatı ile kurulacak bir sistem olacak. Yeni işe girip, emekliliği uzun olanlar TES'E ve fonlu sisteme dahil edilecek. Yaş sınırının üstünde olanlar ile emekliliğine az kalan çalışanlar ise TES'e dahil edilmeyecek.