Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün sorularını yanıtladı. Corona virüsü aşısı ile ilgili çalışmalarda son durumu değerlendiren Varank, "Aşı çalışmaları için üniversiteleri destekliyoruz. Aşı ve ilaç için birçok üniversitemiz çalışıyor. Tanı kitleri ve tedavi yöntemleri için de çalışılıyor. Çalışmalara katkı sağlamak isteyen herkesi katılıma alabiliriz. Çalışıyoruz. Hedefimiz 9 ay gibi bir sürede netice alabilmek." dedi
Bakan Varank bir diğer önemli konu başlığı solunum cihazlarının üretimi ile ilgili yaptığı açıklamada ise, "Solunum cihazları noktasında diğer ülkelerden daha iyi durumdayız. Ama bu ihtiyacımız olmayacak anlamına gelmez. Kendi envanter ve kabiliyetlerimizi bu olay ortaya çıktığında önümüze döktük. Bir firmaya desteğimiz var. Uluslararası standartlarda yerli bir firma. Onlarla iletişim kurarak seri üretimi konuştuk. Baykar, Aselsan, Arçelik mühendisleri seri üretim için bir araya geldi. 15 Nisan itibarıyla bu solunum cihazlarının teslim edilmeye başlanmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Fırsatçılara göz açtırılmadığını söyleyen Varank, firmaların gerekirse isimlerinin ifşa edilebileceğini söyledi. Varank, maske konusunda tedarik, üretim gibi konularda sorun olmadığını vurguladı, "Günde 8-10 milyon maske üretebilecek bir altyapımız var. 30 milyon maske üretecek kumaş stoklarımızda" şeklinde konuştu.
Bakan Varank'tan canlı yayında flaş yerli corona virüsü ilacı ve aşısı açıklaması | Video
KORONAVİRÜSÜ AŞISI İÇİN HEDEF 9 AY
İşte A Haber canlı yayınında değerlendirmelerde bulunan Bakan Mustafa Varank'ın açıklamalarından öne çıkanlar...
Aşı çalışmalarını değerlendirerek başlayan Bakan Varank, Aşı çalışmaları için üniversiteleri destekliyoruz. Aşı ve ilaç için birçok üniversitemiz çalışıyor. Tanı kitleri ve tedavi yöntemleri için de çalışılıyor. Çalışmalara katkı sağlamak isteyen herkesi katılıma alabiliriz. Çalışıyoruz. Hedefimiz 9 ay gibi bir sürede netice alabilmek. Alt platform çok yoğun bir şekilde çalışıyor. Bilim insanlarımız çok güçlü neden sonuç almayalım. Gelişmelerimizi tubitak.gov.tr'den takip edebilirler." dedi.
"Dün bir toplantı yaptık. Çinli ve Avrupalı bilim adamlarının online konferansını izledim." diyen Varank, "Öyle bir çalışmayı biz de yapacağız." ifadelerini kullandı.
1 MİLYAR LİRA AR-GE DESTEĞİ VEREBİLİRİZ
"AR-GE bütçemizin tamamını aşı için kullanmaya hazırız." diyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Bunu bilim insanlarına ifade ettik. Tasarruf sağlayabileceğimiz projelerimiz var. Parayı asla sorun etmeyin. Cumhurbaşkanımızın talimatı var. Geçmişe doğru ödememiz gerekenler var. Ancak AR-GE için 1 milyar TL kullanabiliriz. Bunun tamamını ihtiyaç varsa kullanabiliriz." dedi.
15 NİSAN'DA TESLİM EDİLMESİNİ BEKLİYORUZ
Solunum cihazları konusunda değerlendirmelerde bulunan Bakan Varank şöyle konuştu:
Solunum cihazları noktasında diğer ülkelerden daha iyi durumdayız. Ama bu ihtiyacımız olmayacak anlamına gelmez. Kendi envanter ve kabiliyetlerimizi bu olay ortaya çıktığında önümüze döktük. Bir firmaya desteğimiz var. Uluslararası standartlarda yerli bir firma. Onlarla iletişim kurarak seri üretimi konuştuk. BAYKAR en önemli teknoloji üreten firmalardan biri. Selçuk Bayraktar burada öncü bir rol üstlendi. Başka firmalarımız, ASELSAN gibi firmalar her türlü desteği verdi. Bu firmalarımız binin üstünde sipariş verdi.
Seri üretimi Arçelik üstlendi. Baykar, Aselsan, Arçelik mühendisleri seri üretim için bir araya geldi. 15 Nisan itibarıyla bu solunum cihazlarının teslim edilmeye başlanmasını bekliyoruz.
ABD'de 1 solunum cihazından 4 kişinin yararlanabileceği bir sistemi kullanıyorlar. FDI bunu onayladı. Normalde FDI katı kuralları olan bir kurumdıur. Ancak koronavirüs nedeniyle bunu onayladılar.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank'tan canlı yayında flaş corona virüsü açıklamaları | Video
8-10 MİLYON MASKEYİ BİR GÜNDE ÜRETEBİLECEK KAPASİTEMİZ VAR
Fırsatçılık yapanlara sert tepki gösteren Varank, "Siz bir ürünü 10 TL üretirken, başkası 1 TL'ye üretiyorsa sizin bunla mücadele etme şansınız yok. Her şeyi yüzde yüz üretmek mümkün değil Birlikte üretmek için bir siyasi anlayışta olabilir. Türkiye'de 8-10 milyon üretebilecek bir altyapı var. Oldukça büyük bir kapasiteye sahibiz. Fırsatçılar nedeniyle fiyatlar yükseliyor. Bazı üreticiler ve tüccarlar fırsatçılık yapıyor. Ciddi bir önlem almayı başardık. İçişleri Bakanlığı'mız, Ticaret Bakanlığı'mız bunların canlarını yakmak için gayret gösteriyor. Bu tarz fahiş fiyatlara 10 milyon TL ceza kestik. Ahlaksız bir ticaret anlayışı var. Kapasite, üretim sorunu yok. Fırsatçılık yapan hiçbir firma asla bizim desteklerimizden yararlanamayacak. 30 milyon maske üretecek kadar kumaşımız hazırda var." diye konuştu.
GÜNDE 330 BİN LİTRE ETİL ALKOL ÜRETİYORUZ
Dünyadaki etil alkol sıkıntısını önceden tespit ettiklerini ve Başkan Erdoğan'ın talimatı ile karar aldıklarını söyleyen Varank, "Tüm dünyada dezenfektanlara önemli bir rağbet var. Dünyada kapasite problemi var. Etil alkol tedarikinde sorun var. Bazı etil alkol tankerlerinin alıkonulduğunu duyduk. Biz bunu önceden gördük. Akaryakıta bioetenol karıştırılması zorunluluğunu 3 aylığına ara verdik. Bizde etil alkol kapasitesi ortaya çıktı. Etil alkol üretebilen Konya Şeker ve diğer firmaları bir araya getirdik. Milli bir duruşla alkol ihtiyacını karşılayacağız dedi. Günde 330 bin litre etil alkol üretiliyor. Bu alkolü makul fiyattan vereceğiz sözü verdiler. Zam yapmayacağız dediler. Bunların zamsız satılacağının sözünü de aldık." dedi.
SANAYİCİLERE DESTEKLER
Bakan Varank son sözlerini ise sanayicilere destek için ayırdı. Varank şu ifadeler ile destekleri açıkladı:
Bizim ilan ettiğimiz maddeler, kısa çalışma ödeneği gibi çözümler onları gözeten çözümler. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ne yaptı derseniz, evden çalışma talepleri vardı. Yazılımcıların ağırlıkta olduğu TEKNOPARK yönetim şirketlerinin evden çalışmasına izin verdik. Ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmeler yüzde 95'i oluşturuyor. KOSGEB borçlarını 3 ay erteledik. Bu borçların tamamını ötelemiş olduk. Hiçbir faiz de alınmayacak. Proje yükümlülükleri olan firmalarımız da vardı. 4 aylık bir öteleme yaptık. Biz firmalarımıza yatırım desteği veriyoruz. Bir firma bankaya olan ödemelerinde yükümlülüklerini yerine getiremezse bizden yararlanamıyordu. Esneme yaptık. Bu dönemki gecikmeleri dikkate almayacağız.