Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı sonrası, bir ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi. Başkan Erdoğan bu konuşmasında, corona virüs etkisiyle alınan ekonomik önlem planını açıkladı. Açıklanan bu plana göre SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemeleri 6'şar ay ertelendi.
Başkan Erdoğan yapmış olduğu açıklamasında Türkiye'nin corona virüsü salgını nedeni ile önlemleri ilk günden almaya başladığını belirtti. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü "Türkiye'nin bu krizi kendi içinde avantajlı bir noktada kendine çevirmesi şart. Bu sürece olabilecek en hazırlıklı şekilde yakalandık.
Başkan Erdoğan: "21. asrı, Türkiye'nin asrı haline getireceğiz"
Liberalizmin en hararetli savunucuları olan Avrupalı ülkeler hastaneleri özelleştirmeye başladı. Bazı ülkeler salgını kendi haline bırakarak ölen ölür kalan sağlar bizimdir anlayışı ile kendi haline bıraktıklarını görüyoruz.
Bir yandan süreci ve sorunları çözecek, bir yandan da geleceğimizi en iyi şekilde inşa etmek için önlemler alacağız. Dünyanın yöneldiği istikamette 21. asrı Türkiye'nin asrı haline getireceğiz" açıklamasında bulundu.
SGK ÖDEMELERİ ERTELENDİ!
Corona virüs etkisiyle alınan ekonomik önlem planını Başkan Erdoğan tarafından açıklandı. Açıklanan bu plana göre SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemeleri 6'şar ay ertelendi.
İşte Başkan Erdoğan'ın SGK ödemeleri başta olmak üzere açıkladığı bir dizi ekonomik önlem planı.
-1- Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6'şar ay erteliyoruz.
2- Konaklama vergisini Kasım ayına kadar uygulamayacağız.
3- Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerini Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle erteledik.
4- İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranını yüzde 18'den yüzde 1'e indiriyoruz.
5- KOVİD-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerini asgari 3 ay öteleyecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlayacağız.
6- İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği vereceğiz.
7- Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank'a olan kredi borçlarının, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak erteleyeceğiz.
8- Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartacak, kredilerde önceliği gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ'lere vereceğiz.
9- Vatandaşlarımız için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınmasını teşvik edeceğiz.
10- 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarını yüzde 80'den yüzde 90'a çıkartacak, asgari peşinatı yüzde 10'a düşüreceğiz.
11- Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline "mücbir sebep" notu düşülmesini sağlayacağız.
12- Asgari ücret desteğini devam ettireceğiz.
13- Mevzuatımızdaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesini temin edeceğiz.
14- Kısa Çalışma Ödeneğini devreye alacak, bundan faydalanmak için gereken süreçleri kolaylaştırılacak ve hızlandırılacağız. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verirken, işverenlerin de maliyetini azaltmış olacağız.
15- En düşük emekli maaşını 1.500 liraya yükseltiyoruz.
16- Emeklilerin bayram ikramiyesini Nisan ayı başında ödüyoruz. Yine emeklilerimizin maaş promosyon ödemelerinin de, şubelere gitmelerine gerek kalmaksızın, doğrudan hesaplarına yatırılmasını sağlıyoruz.
17- Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayırıyoruz.
18- İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresini 4 aya çıkartıyoruz.
19- Küresel tedarik zincirlerindeki aksama ihtimaline karşı hem üretimde, hem de perakende de belirlediğimiz önceliklere göre alternatif kanallar geliştireceğiz.
20- Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılarımız için, sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programını devreye alıyoruz