Bankacılık hizmetlerinden faydalanan vatandaşlar 2020 EFT ve havale ücretlerini merak ediyor. BDDK ve Merkez Bankası tarafından alınan karar doğrultusunda havale ve EFT ücretlerinde yeni düzenlemeler yapıldı. Banka müşterilerinden alınan ücret ve komisyonlarda maliyeti azaltan karar Resmi Gazete'de yürürlüğe girdi. Hemen hemen her gün EFT ve havale yapan vatandaşlar yeni ücretleri araştırmaya başladı. BDDK ve TCMB'nin söz konusu düzenlemeleri, 1 Mart 2020'den itibaren yürürlüğe girecek. Peki 2020 EFT ve havale ücretleri ne kadar oldu?
Yeni düzenlemeye göre EFT ve havale ücretleri değişmiş oldu. Haberimizde, BDDK ve TCMB tarafından açıklanan 2020 EFT ve havale ücretleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
2020 EFT VE HAVALE ÜCRETLERİ NE KADAR?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanan Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik, 10 Şubat 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB)yayımladığı "Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usül ve Esaslar" hakkındaki yeni tebliği de Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer aldı.
Söz konusu yönetmelik ve tebliğ doğrultusunda, bankalar tarafından ticari müşterilerden alınabilecek ücret, masraf ve komisyonların sayısı 2 bin 400'den 51'e indirildi. BDDK tarafından 2014'te 20 ile sınırlandırılan ticari müşterilerden alınabilecek ücret, masraf ve komisyonların sayısı da 16'ya düşürüldü. Yapılan bu sadeleştirme sayesinde bankalar arasındaki ücret karşılaştırması daha şeffaf ve kolay hale getirilmiş oldu.
EFT ÜCRETLERİNE HEM TİCARİ HEM DE FİNANSAL TÜKETİCİLER İÇİN ÜST SINIR GETİRİLDİ
EFT ücreti işlem tutarının bin TL'nin altında olması halinde mobil bankacılık uygulamaları ve internet bankacılığı aracılığıyla yapılan işlemler ile düzenli ödemelerde 1 TL, ATM'den yapılan işlemlerde 2 TL, şube ve diğer kanallar ile yapılan işlemlerde ise 5 TL olarak belirlendi.
İşlem tutarı bin TL ile 50 bin TL arasında olan işlemlerde ise bu sınırlar sırasıyla 2 TL, 5 TL ve 10 TL olarak belirlendi.
BDDK ve TCMB'nin söz konusu düzenlemeleri, 1 Mart 2020'den itibaren yürürlüğe girecek.
HAVALE ÜCRETLERİ DE HER İKİ MÜŞTERİ GRUBU İÇİN EFT ÜCRETLERİNİN YARISINA DÜŞÜRÜLDÜ
Ticari kredilerde halen yüzde 2-6 aralığında belirlenen erken ödeme komisyonu yeni tebliğ ile kalan vadesi 2 yıla kadar olanlarda yüzde 1'e, vadesi 2 yıldan uzun olanlarda yüzde 2'ye düşürüldü.
Ticari kredi kartlarında yüzde 3-4 seviyelerinde olan nakit avans komisyonu yüzde 1 ile sınırlandırıldı. Bu oran finansal tüketiciler için de en fazla yüzde 1 olarak belirlendi.
TİCARİ MÜŞTERİLERDEN ALINAN HESAP AÇILIŞ ÜCRETİ KALDIRILDI
Düzenleme ile ticari müşterilerden alınan hesap işletim ücreti ve hesap açılış ücreti kaldırıldı. Ticari müşterilerin kredi tahsis, kredi kullanım, kredilerin erken kapatılması, EFT gibi ücretler getirilen sınırlama sayesinde maliyetleri de önemli ölçüde azaltıldı. Kredi tahsis ücreti başlığı altında alınan ücretlerde ise sadeleşmeye gidildi. Bu kapsamda, ticari kredilerde tahsis ücretleri, verilen kredi limitinin on binde 25'i ile sınırlandırıldı. Mevcutta yüzde 2'lere kadar ulaşan ticari kredilerde kredi kullandırım ücretlerinin de kullandırılan kredinin yüzde 1'ini geçemeyeceği kıstası getirildi.
EFT NEDİR?
Açılımı Elektronik Fon Transferi olan EFT, farklı bankalar arasında gerçekleştirilen transfer işlemlerinde kullanılır. Bir örnekle açıklamak gerekirse X bankasında bulunan hesabınızdan Y bankasında bulunan bir hesaba para aktarımı yapmak istiyorsunuz. Bu durumda işlemleri EFT ile gerçekleştirmeniz gerekiyor.
EFT ile gerçekleştirilen işlemlerde yalnızca belirli saatler arasında mümkün olur. EFT transferi saatleri bankaların prosedürleri ve çalışma sistemlerine göre değişiklik gösterir. Fakat genel olarak EFT işlemleri sabah 08:00'da başlar, banka mesailerinin sona erdiği 17:30 gibi son bulur.
HAVALE NEDİR?
Havale, aynı bankada bulunan hesaplar arasında gerçekleştirilen işlemlerde söz konusu olur. Yine örnekle açıklamak gerekirse X bankasında bulunan bir hesabınızdan para transferi gerçekleştireceksiniz. İşlemleri havale ile yürütmeniz için para göndereceğiniz hesabın da X bankasında bulunası gerekir.