Asgari Ücret Komisyonu toplantısından çıkacak sonuç ile birlikte AGİ zam oranı da belli olmuş olacak. Milyonlarca çalışan gözünü, toplantıdan çıkacak karara çevirmiş durumda. Aynı zamanda asgari ücrete yapılacak zam oranının da bu toplantı ile belirlenecek olması, "Asgari ücrete AGİ dahil mi?" sorusunun araştırılmasına sebep oluyor. Bilindiği üzere 2019 yılı başında asgari ücret net tutarı 2.020,90 TL olarak belirlenmişti. Asgari ücrete yapılan bu zam ile birlikte milyonlarca çalışanın aldığı Asgari Geçim İndirimi (AGİ) miktarları da değişti.
2020 yılında yapılan zam ile birlikte en düşük AGİ 220,66 TL olurken, bu rakam çocuk sayısı, evli veya bekar, eşin çalışma durumuna göre de değişiyor. Peki asgari ücret üzerinden maaş alanlar ayrıca AGİ de alacaklar mı yoksa AGİ asgari ücrete dahil mi?
2020 yılı için asgari ücret ve AGİ zam oranlarının belirleneceği toplantının başlamasıyla birlikte asgari ücret AGİ dahil ne kadar sorusu merak edilmeye başlandı. Konuyla ilgili detaylara haberimizin devamından ulaşabilirsiniz.
Asgari ücretteki artış, işçi ve memur tüm çalışanların gelecek yıl alacağı asgari geçim indirimini (AGİ) de etkiledi. Asgari ücrete yapılan yüzde 15.lük zamla en düşük AGİ tutarı 220.66 TL, Evli, eşi çalışmayan ve 3 çocuklu ile eşi çalışan 5 çocuklu çalışanlara ödenmekte olan en yüksek AGİ tutarı ise asgari ücretteki yüzde 15.3'lük artışla 375.13 TL'ye yükseldi.
Asgari ücret tutarına bekar ya da eşi çalışan ve çocuksuz işçinin AGİ tutarı eklidir. Yani 2019 yılı en düşük AGİ miktarı olan 191,85 TL asgari ücretin içine eklenmiştir. İşçinin eşinin olması ve çalışmamasına ya da çocuklu olmasına göre AGİ miktarı da artacağı için alacağı asgari ücret de artacaktır. Özetle en düşük AGİ miktarı asgari ücrete dahilken bunun üzerinde AGİ alması gereken işçinin alacağı asgari ücret de aradaki fark kadar artacaktır.
Asgari Geçim İndirimi hesaplanırken, ilgili yılın başındaki (Birinci 6 aylık) asgari ücret tutarının yıllık toplamı hesaplanır, hesaplanan yıllık toplam tutar, Asgari Geçim İndirimi oranı ile çarpılır, elde edilen Asgari Geçim İndirimine esas tutar en düşük Gelir Vergisi oranı olan %15 ile çarpılarak bulunan değer 12'ye bölünür ve aylık Asgari Geçim İndirimi tutarı hesaplanır.
Oran hesaplanırken çalışanın medeni durumu göz önüne alınır. Yıllık asgari ücret toplamının, işçinin kendisi için %50'si, çalışmayan eşi için %10'u, bakmakla yükümlü olduğu 2 çocuğun her biri için %7,5'u, 3. çocuk için %10'u ve sonraki çocukların her biri için ise %5'i esas alınır. Bu oranlrın toplamı %85'i geçemez. Örneğin eşi çalışmayan ve 3 çocuğu olan bir işçinin asgari geçim indirimi oranı %50 + %10 + %7,5 + %7,5 + %10 = %85 olacaktır. Yıllık asgari ücret toplamı bu oran ile çarpılır ve sonuç 12'ye bölünerek aylık asgari geçim indirimi hesaplanır. Hesaplanan Asgari Geçim İndirimi %85'den büyük olamaz.
Asgari ücret, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonunca belirleniyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlık'ta yapıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.