Memur zammı ve emekli zammı ile ilgili son dakika gelişmesi yaşandı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında, memur ve memur emeklilerine yönelik zam teklifini açıkladı. Memur ve memur emeklisine 2020'de yüzde 3,5 3, 2021'de yüzde 3 2,5 zam ve enflasyon farkı teklif edildi.
Konuyla ilgili Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın "12 teklif paketi masada görüşülüyor" açıklamasında bulundu.
Öte yandan, emeklileri maddi açıdan rahatlatacak, ek gelir yaratacak talepler için verilecek kararlar merakla bekleniyor. İşte toplu sözleşme masasında ele alınacak konular...
Görüşmelerde, kamu bütçesinin imkan verdiği sınırlar içerisinde hareket etmek, uygun ve makul bir noktaya varmak zorunda olduklarını belirten Selçuk, şunları söyledi;
"Kamu çalışanlarımızın maaşlarında 2020'nin birinci 6 aylık döneminde yüzde 3,5, ikinci 6 aylık döneminde yüzde 3, 2021'in birinci 6 aylık döneminde yüzde 3, ikinci 6 aylık döneminde de yüzde 2,5 oransal artış yapılmasını, her 6 aylık dönem sonunda gerçekleşen enflasyon oranının, o 6 aylık dönemde yapılan artış oranını aşması halinde ise aradaki farkın bir sonraki 6 aylık dönemin başlangıcından itibaren kamu çalışanlarının aylık ve ücretlerine yansıtılmasını teklif ediyoruz."
HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ
PAZARLIKTA SON TARİH 20 AĞUSTOS
Hükümetin sunduğu teklif üzerine Kamu İşveren Heyeti ile memur sendikalarına zam görüşmeleri sürecek. Pazarlıklar, yasal takvim gereği 20 Ağustos'a kadar (olumlu ya da olumsuz) bir şekilde sonuçlanacak.
Görüşmelerde anlaşma çıkmaması halinde, konu Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna taşınacak. Kurul, en geç ay sonuna kadar karar verecek ve bu karar bağlayıcı olacak.
KONFEDERASYONLARIN TALEPLERİ
Toplu sözleşme masasında 11 hizmet kolunun tamamıyla yetkili konfederasyon olan Memur-Sen, taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talebinde bulunmuştu.
Türkiye Kamu-Sen ise taban aylığa seyyanen 600 lira, ilk yıl yüzde 10+10, ikinci yıl yüzde 8+8 zam ve her 2 yıl için yüzde 3 refah payının yanında, memurlara da bayram ikramiyesi ödenmesini talep etmişti.
Pazarlık masasının diğer üyesi KESK, 2020 için toplam yüzde 38 artış, 2021 yılı için de 2020 enflasyonu artı 3 puan refah payı istemişti.
"YENİ TEKLİF BEKLİYORUZ"
Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, "Yeni bir teklif bekliyoruz, bu teklifi yok sayıyoruz." açıklamasında bulundu.
İşte toplu sözleşme masasında ele alınacak talepler:
EK GELİR YOLUNU AÇACAK
Aile yardımı emeklilere de verilsin.
Emekliler yaş sınırı olmaksızın toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlandırılsın.
Aynı unvanlı kadro ya da görevden emekli olanlar arasında kurum farklılığı kaynaklı emekli maaşı farkının giderilmesi amacıyla; düşük maaş sahiplerine aradaki fark kadar ilave ödeme gerçekleştirilsin.
Emekliler ile bunların dul aylığı veya yetim aylığı bağlanmasına müstahak yakınları; kamunun işlettiği eğitim ve dinlenme tesislerinden, ilgili kurumun personeli için belirlenen fiyat tarifesi üzerinden yüzde 50 indirimli yararlansın.
Emekli aylığı bağlanabilmesi için tamamlanması gerekli olan koşulları yaş koşulu dışında sağlayarak kendi isteği ile görevinden ayrılanlar; emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanmış olanların kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişilere ilişkin hükümler çerçevesinde Genel Sağlık Sigortası'ndan yararlandırılsın.
SSK'LIYA DA YARAR
Toplu sözleşme görüşmelerini SSK ve Bağ-Kur emeklileri de yakından takip ediyor. Daha önce banka promosyonu ve bayram ikramiyesi de toplu sözleşme masasında konuşulmuş, tüm emekliler için hayata geçirilmişti.
Bu toplu sözleşme görüşmelerinde de memur emeklileri için sağlanacak kazanımların, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de yansıtılması bekleniyor..