Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'nin kısaltması olan BSMV'nin ne olduğu pek çok kişi tarafından merak edilerek araştırılıyor. bankaların elde ettiği komisyon ve ücret gelirleri, sigorta şirketlerinin sigorta poliçelerinde gösterdiği prim tutarları üzerinden %5 oranında alınan bir vergi olan BSMV, Türkiye'de 1986 yılında uygulamaya koyuldu. Peki BSMV oranının diğer detayları nelerdir ve hesaplaması nasıl yapılır. İşite detaylar...
BSMV NEDİR VE HESAPLAMA YÖNTEMİ NEDİR?
İşte tüm detaylar;
BSMV tutarının tahakkuk eden faiz kazancının yüzde (%) kaçlık bölümüne tekabül ettiğini gösteren orana BSMV Oranı adı verilir ve yüzde (%) ile ifade edilir. BSMV'ye tabi bankacılık, sigortacılık ve yatırım ürünleri işlemleri için kurumsal ve bireysel müşterilere uygulanan BSMV oranı %5 'tir. BSMV tutarı, faiz tutarının BSMV oranı olan %5 (0,05) ile çarpılarak belirlenir. Bankalararası veya bankalar ve aracı kuruluşlar arasındaki işlemlerden alınan BSMV oranı ise %1'dir.
Yürürlükte olan ilgili BSMV kanununa göre;
Bankalar,
Sigorta şirketleri,
Aracı kuruluşlar ve benzeri kurumlar,
Kredi kartı dahil tüm ticari ve bireysel kredili bankacılık ve sigortacılık ürünleri,
Mevduat faizleri,
Menkul kıymet alım satım komisyonları,
EFT hesap işletim ücreti gibi müşterilerden alınan çeşitli bedeller üzerinden %5 oranında BSMV kesintisi yapmak ve bu tutarları devlete ödemekle yükümlüdürler.
Tüketicileri en çok ilgilendiren kredili bankacılık ürünleri ve mevduat faizlerinden %5 oranında BSMV'nin dışında %15 oranında KKDF (Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu) kesintisi yapılmaktadır. KKDF kesintisi de BSMV gibi bir çok banka, sigorta, yatırım işlemlerinde uygulanır. Bankadan kredi aldığınızda veya kredi kartı borcunuzun tamamını ödemediğinizde borcunuza yansıtılan faiz bedeli ya da vadeli mevuatlarınızın faiz kazançları üzerinden toplam %20 BSMV ve KKDF kesintisi yapılmaktadır.
Kanunda en son yapılan bir düzenlemeyle 15/05/2019 tarihinden itibaren döviz satışları üzerinden binde 1 oranında BSMV kesintisi uygulaması başlatılmıştır. İster faiz kazancı isterse faiz gideri üzerinden alınsın BSMV tutarı bankacılık ürün veya hizmeti kullanan müşteriler tarafından ödenir. KOBİ'ler tarafından kullanılan krediler BSMV'den muaftır. Ancak KOBİ'lerin bu muafiyetten yararlanabilmeleri için GİB'e (Gelir İdaresi Başkanlığı) başvuruda bulunmaları gereklidir.
BSMV kesilen bankacılık ve sigortacılık işlemleri:
BSMV NASIL HESAPLANIR?
İhtiyaç kredisi, taşıt kredisi, ticari krediler ve kredi kartı borçları üzerinden alınan faizler ve vadeli mevduat faizleri ve günlük faiz işletilen vadesiz mevduat hesaplarının faiz kazançlarından %5 oranında BSMV kesintisi yapılır. Konut kredileri BSMV 'den muaf tutulmuştur.
Sabit taksitli kredi geri ödemelerinde her ay yapılan taksit ödemesi kredi tutarından düşüleceği için izleyen ayların taksit tutarında faiz ve dolayısıyla da BSMV ve KKDF'nin payları giderek azalırken ana para tutarı geri ödeme tutarının payı artar.
Örnek: 12 ay vadeli, aylık taksitle geri ödemeli ve aylık faiz oranı %2,2 olan 10.000 TL 'lik ihtiyaç kredisi taksitleri içiinde ödenen BSMV tutarı hesaplaması:
1. Taksit
Faiz : Ana Para X Aylık Kredi Faizi Oranı = 10.000 x %22 = 220 TL
BSMV: Faiz x BSMV Oranı = 220 x %5 = 11 TL
KKDF: Faiz X KKDF Oranı = 220 x %15 = 33 TL
Ana Para Ödemesi = 720 TL
Taksit Tutarı: Ana Para Faiz BSMV KKDF = 720 220 11 33 = 984 TL
2. Taksit
Faiz : 9280 x %22 = 204TL
BSMV: 204 x %5 = 10,2 TL
KKDF: 204 x %15 = 30,6 TL
Ana Para Ödemesi: 739,20
Taksit Tutarı: 984
BSMV Oranları (2017, 2018, 2019)
2017, 2018 ve 2019 yıllarında BSMV'ye tabi işlemler ve yürürlükte olan BSMV oranları: