Milyonlarca emekli geçen yıl verilmeye başlanan emekli bayram ikramiyesi için geri sayıma başladı. Bin TL tutarındaki ikramiye ile ilgili son dakika gelişmesi yaşandı ve 25 Mayıs 2019 tarihi itibariyle emekli ikramiyesinin ne zaman yatacağı belli oldu.
Bakan Selçuk, ikramiye ödemelerine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Yaklaşık 12 milyon emekliye Ramazan Bayramı ikramiyelerinin 31 Mayıs'ta ödeneceğini bildiren Selçuk, ödenecek ikramiye miktarının ise 10,7 milyar lira olduğunu belirtti.
Emekli Sandığı emeklilerinin aylıklarının her ayın 1'i ile 5'i arasında ödendiğini hatırlatan Selçuk, 4 ve 5 Haziran'a denk gelen aylık ödemelerinin Ramazan Bayramı dolayısıyla 3 Haziran Pazartesi günü yapılacağını kaydetti.
Çalışma Bakanı Selçuk açıklamasına şöyle devam etti:
Emeklilerin yanında olmaya devam edeceklerini vurgulayan Selçuk, "Çalışarak ülkemizin kalkınmasına katkı sunan, üreten, alın teri döken, ülkemizin her bir karışında emeği ve hizmeti olan emeklilerimize ikramiyelerinin hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Şimdiden aileleri ile birlikte hayırlı bayramlar geçirmelerini diliyorum." ifadelerini kullandı.
İşte yüksek emekli maaşının 8 formülü!
Emeklilik hayali kuran milyonlarca çalışan, günü geldiğinde alacağı maaşı merak ediyor. Çalışırken emekli maaşını nasıl artıracağını düşünüyor ve bunun hesaplarını yapıyor. Bize de bu konuda her gün onlarca soru ulaşıyor. Özellikle son yıllarda 'çalıştıkça maaşım düşüyormuş' türü endişelere çok rastlıyoruz. Öncelikle belirtelim ki emekli maaşınızı belirleyen en büyük etken sizin aldığınız brüt maaşlar. Yani SGK'ya bildirilen prime esas kazancınız.
Bu ne kadar yüksek ise emekli maaşınız o oranda artıyor. Brüt maaşınız asgari ücretten gösteriliyorsa, haliyle maaşınız da düşük oluyor.
3 AYRI DÖNEM VAR
Emekli maaşı hesaplamasında kullanılan aylık bağlama oranları farklı dönemler için farklı oranlarda uygulanıyor. Yani her dönem için ayrı hesaplama yöntemi kullanılıyor.
Emeklilik için yapılan hesaplamalarda 2000 yılı öncesi, 2000-2008 Ekim arası ve 2008 yılının Ekim ayından sonrası olmak üzere 3 ayrı dönem uygulanıyor. 2000 yılı ve öncesindeki dönemde aylık bağlama oranları çok daha yüksek uygulanıyor. Burada kazanca göre yüzde 70'i bulan çarpan kullanılıyor. Gösterge ise 14 binlere kadar çıkıyor. Yani bu dönemde yüksek kazanç bildirip çalışması fazla olanlar için emekli maaşı da yükseliyor.
2000 ÖNCESİ DAHA ŞANSLI
2000-2008 arasında ise aylık bağlama oranları biraz daha düşerken bu kez gösterge sisteminin yerine gelişme hızı ve enflasyon da devreye giriyor. Güncelleme katsayılarıyla kazançlar bugüne uyarlanıyor. 2000 ÖNCESİ DAHA ŞANSLI
2000-2008 arasında ise aylık bağlama oranları biraz daha düşerken bu kez gösterge sisteminin yerine gelişme hızı ve enflasyon da devreye giriyor. Güncelleme katsayılarıyla kazançlar bugüne uyarlanıyor.
Bu üç hesaplama toplanarak çalışanın emekli maaşı ortaya çıkarılıyor. Yukarıdaki hesaba göre 2000 öncesinde daha çok prim ödeyenlerin maaşları diğerlerine göre daha yüksek çıkıyor.