Kastamonu'nun Küre ilçesinde kurulu Eti Bakır Küre Tesisleri'nden çıkan yıllık 270 milyon dolar değerindeki atık, Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri'nde geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılacak. Eti Bakır Küre Yeraltı Proje ve Maden Müdürü Kazım Küçükateş, atıkların bu yıldan itibaren Mazıdağı Tesisleri'ne gönderildiğini belirterek, "Mardin Mazıdağı'nda 1.2 milyar dolar yatırımla kurduğumuz Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri ile Küre madeninde bakır cevheri yanında elde ettiğimiz, kobalt cevheri de ekonomiye kazandırılıyor. Daha önce değerlendirilemeyen maden atıkları da içinde çinko, demir, bakır gibi değerli madenler barındırmaktadır. Tesis sayesinde yılda 270 milyon dolar değerinde metal ithalatının önüne geçeceğiz" şeklinde konuştu.
11.5 MİLYAR $'LIK MADEN ÜRETİMİ
Küçükateş, dünyada yıllık maden üretiminin 1.5 trilyon dolar olduğunu, Türkiye'de bu rakamın 11.5 milyar dolar civarında bulunduğunu aktararak, şunları kaydetti: "Türkiye'de madenciliğin milli gelir içindeki oranı yalnız yüzde 1.5. Özelleştirmeden önce Eti Bakır, Küre'de maden arama ve üretme çalışmalarını 140 metreye kadar sürdürebiliyordu. Araştırmalarımız sonucunda 140 metrenin altında yeni rezerv bulduk. Gerek tespit edilen yeni rezervler gerekse teknolojik yatırımlar sayesinde bugün 960 metreden güvenli bir şekilde maden çıkarabiliyoruz."
TÜRKİYE'YE HER ZAMAN İNANIYORUZ
Kazım Küçükateş, Türkiye'ye her zaman inandıklarını vurgulayarak, şunları söyledi: "Ekonomik anlamda zor günler geride kalacak. Türkiye, 2008 krizini bile en hafif atlatan ülkelerden birisi olmayı başardı. Bu sıkıntıları da atlatabilecek gücü var. Yaz dönemine doğru bu ekonomik toparlanmanın hızlanarak devam edeceğine inanıyorum. Kendi cevherini çıkararak, işleyen bir şirket olarak bizim gibi şirketlerin artması, ülke ekonomimiz için büyük önem taşıyor. Umarım, bizim yaptığımız sanayi yatırımları, diğer şirketlerimize de örnek olur."