Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen sempozyumun 2'inci günü, birçok akademisyen ve öğrencinin katılımıyla devam etti. Sempozyumun bu seneki konu başlıkları arasında; yazılı basında dijital dönüşüm, yeni medya, televizyon ve radyoda dijital dönüşüm, sinemada dijital dönüşüm, dijital pazarlama iletişimi, halkla ilişkilerde dijital dönüşüm, reklamda dijital dönüşüm, görsel iletişimde dijital dönüşüm, sanal gerçeklik, yapay zeka yer aldı.
Bournemouth Üniversitesi'nden Doç. Dr. Salvatore Scifo "Radyo, Ses ve Dijitalleşme: Yayıncıların Yapımcılarının ve Dinleyicilerinin Değişen Rolleri" konusunda katılımcıları bilgilendirdi. İnternet tabanlı yayınlara geçişin, izleyici veya dinleyiciler üzerinden geniş bir yelpazede veri toplayabilmeyi olanaklı kılarken bu veriler ışığında kişisel tercihlere göre özel yayıncılık yapma olanağını arttırdığının altını çizen Doç. Dr. Scifo bu sayede yayıncılık sürecinin izleyici veya dinleyicilere seçim fırsatı sunduğunu söyledi.
Panelde konuşan bir diğer isim ise Basın İlan Kurumu (BİK) İlan Hizmetleri Müdürü İdris Armağan Çam oldu. Katılımcılara düzenleyici, denetleyici ve destekleyici bir kurum olarak BİK hakkında bilgiler veren Çam bilimsel ve teknoloji alanlarındaki gelişmelerin birçok sektörü değişim ve dönüşüm sürecine yönlendirdiğini ifade etti. 'Dijital yayın faaliyetleri, dijital gazetecilik faaliyetleriyle birlikte habercilik ve gazeteciliği de ister istemez etkilemiştir. Çevirimiçi gazeteciliğin sektörde yarattığı dönüşüm basın kuruluşlarının organizasyon yapılarını değişime zorlarken çalışanlarında profilinin dönüşümünü beraberinde getirmiştir' diyen Çam, kuruluşundan itibaren Türk basınıyla omuz omuza yürüyen BİK'in bu değişim ve dönüşümü yakın takip ettiğini söyledi.
'Bir şeyleri dönüştürmek istiyorsanız önce kendinizden başlamanız gerekir'
Geçmişe dönüp baktığımızda insanlık tarihi boyunca toplulukların sürekli bir değişim ve dönüşüm içinde olduğunu belirten Çam, Basın İlan Kurumunun 'Bir şeyleri dönüştürmek istiyorsanız önce kendinizden başlamanız gerekir' felsefesiyle hareket ettiğini vurgulayarak 'Bunu hayatımızın bir parçası olarak görmeliyiz, bu sebeple Basın İlan Kurumu olarak biz bu yeni dünyaya adapte olarak basına gerekli noktalarda katkı sağlayıp yeni ufuklar açmak istiyoruz' diyerek sözlerini sonlandırdı.
Sempozyum, Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör'ün kapanış konuşmasıyla sona erdi.