Ekmek fiyatlarındaki artışın nedeni olarak görülen un sektöründe lüks toplantı krizi patladı. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF), 25-28 Nisan tarihleri arasında Antalya Belek'de beş yıldızlı Sueno Deluxe Otel'de 3 gün süren bir etkinlik düzenledi.
Aileleriyle birlikte 900'den fazla un sanayicisinin katıldığı etkinlikte TUSAF, organizasyona katılan sanatçılar, konuşmacılar ve diğer giderler için 200 bin TL'nin üzerinde harcama yaptı. Otel, ulaşım ve diğer masraf kalemleri de dahil edildiğinde harcanan paranın 1.5 milyona yaklaştığı belirtiliyor.
Ankara'da ekmeğe gelen yüzde 25'lik zammın hemen arkasına denk gelen bu etkinlik sektörde tartışmalara neden oldu. Etkinlikte yapılan harcamalara ilk tepki fırıncılardan geldi. Son dönemde çok fazla maliyet baskısı altında kaldıklarını ve iki katı oranda artan un fiyatları nedeniyle zararına üretim yaptıklarını belirten fırıncılar, "Böyle bir dönemde göz kamaştıran, bol konserli bir etkinlik israftan başka bir şey değildir" açıklaması yaptı.
UN % 50 ZAMLANDI
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı da 1 yılda un fiyatının yüzde 50 zamlanarak, 70 TL'den 105 liraya çıktığını belirterek, "Hatta Ticaret Bakanlığı un ihracatını durdurmasaydı, bu fiyat belki 150 lirayı bulacaktı" diye konuştu.
Balcı, ekmek maliyetinde unun yüzde 33'le ana kalemlerden biri olduğunu da hatırlattı.
EBRU GÜNDEŞ KONSERİYLE EĞLENDİLER
15. TUSAF Uluslararası Kongre ve Sergisi'nin gala yemeğinde de Ebru Gündeş sahne aldı. Etkinlikte TUSAF, organizasyona katılan sanatçılar, konuşmacılar ve diğer giderler için 200 bin TL'nin üzerinde harcama yaptı. Bu rakam diğer masraflarla 1.5 milyonu buluyor.