Patent
başvurularında artış sağlayan ülkelerin, rekabet avantajı yakalayarak büyümeyi de güçlendirdikleri rakamlara yansıdı. En büyük artışı ABD, Almanya ve Japonya elde etti.
Avrupa Patent Ofisi (EPO) tarafından hazırlanan patent raporunun 2018 sonuçları açıklandı. Avrupa ve dünya üzerindeki patent başvurularından derlenen rapora göre, 2018'de yapılan patent başvuru sayısı yüzde 4.6 arttı.
ÖNLEM ALINMALI
Rapor verilerini değerlendiren Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, patent başvurularındaki yüzde 11'lik büyümenin, ülke ekonomisinin yüzde 1'lik büyümesine etki ettiğini ve Türkiye'nin dünya ligine girmesi için bu alanda bir an evvel sıkı önlemler alması gerektiğini belirtti.
PATENT SAYISI ARTIYOR
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ve 30'un üzerinde ülkenin yer aldığı EPO 2018 raporuna göre, bu yıl yapılan patent başvuru sayılarında pozitif yönde bir yükseliş oldu. 2017'de dünya genelinde yapılan patent başvuru sayısı 166 bin 594 iken 2018'e gelindiğinde bu rakam yüzde 4.6 artışla 174.317'ye yükseldi.
Rapora göre, ABD yüzde 25 ile en çok artışın yaşandığı ülke oldu. ABD'yi sırasıyla Japonya (yüzde 13), Çin (yüzde 5) ve Kore (yüzde 4) takip ediyor. EPO ülkeleri içinde en çok artış gösterenler ise Almanya (yüzde 15), Fransa (yüzde 6), İsviçre (yüzde 5).
TEKNOLOJİ İLK SIRADA
Verilere göre en çok patent başvurusu teknoloji alanlarında yapıldı. Daha önceki yıllarda olduğu gibi tıbbi teknoloji yüzde 5 oranla en çok başvuru yapılan kategori olarak ilk sırada yerini aldı. Tıbbi teknolojiyi sırasıyla dijital iletişim (yüzde 0.7), bilgi teknolojileri (yüzde 3.3) ve elektrikli aletler makine ve enerji (yüzde 4.7) alanları takip etti.
Raporun en ilgi çekici verilerinden biri de "En çok patent başvurusu yapan markalar" kategorisi oldu. Verilere göre Siemens, 2 bin 493 patent başvurusuyla ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada 2 bin 485 başvuru ile Huawei gelirken, Samsung (2 bin 449) üçüncü, LG (2 bin 376) dördüncü oldu.
PATENT BAŞVURUSU BÜYÜMEYİ TETİKLİYOR
EPO 2018 raporuna göre Türkiye'den yapılan Avrupa patent başvurularında bir önceki yıla göre gerileme yaşandı. Türkiye'nin patent başvuru sayısı 2017'de 911 iken bu sayı 2018'de 572'ye düştü. Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Türkiye'nin nüfus ve konum itibarıyla yabancı yatırımcı için cazip olduğunu belirterek, yabancı şirketlerin Türkiye'de marka ve patent sayılarını artırdığını söyledi. Geçen yıl, "Avrupa Patent Ofisi'nde tescili gerçekleştirilen 10 bin 845 yabancı patent Türkiye'ye giriş yaptı. Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı'nın (WIPO) geçen yıl aralık ayında açıkladığı rapora göre Türkiye ulusal düzeyde patent başvurularında 13. sırada yer alıyor" değerlendirmesinde bulundu.