Geçen yılın ağustos ayında yaşanan kur saldırısının ardından eylülde açıklanan yeni Ekonomi Programı çerçevesinde, büyük bir dönüşümün fitilini ateşleyen Türkiye'de çarkların dönüşü hızlanmaya başladı. Geçen yılın son çeyreğindeki küçülmenin ardından, PMI Endeksi, ipotekli konut satışı ve otomobil piyasasından gelen olumlu sinyallerin ardından dün de sanayi üretiminden gelen rakamlar 'dipten dönüşün' ayak seslerini güçlendirdi.
7 AYIN EN YÜKSEK ARTIŞI
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından dün açıklanan verilere göre sanayi üretim endeksi, şubatta yüzde 1.3 ile beklentilerin yaklaşık 4 kat üstünde arttı. Aylık bazda son 7 ayın en yüksek artışına imza atılırken, yıllık daralma ise yüzde 5.1 ile 5 ayın en düşük seviyesine geriledi.
TÜRKİYE KABUK DEĞİŞTİRİYOR
Yeni Ekonomi Programı çerçevesinde, tüketime dayalı büyümeden, ihracat ve katma değerli üretime yönelen Türkiye'nin bu stratejinin meyvelerini toplamaya başladığı sanayi üretim rakamlarına da yansıdı. Yüksek teknoloji sanayi üretim endeksi şubatta yıllık bazda yüzde 14.8 artış gösterdi. Son 6 ayın en yüksek artışının görüldüğü yüksek teknoloji alanında endeks, 10 aydır pozitif değer alıyor.
DİPTEN ÇIKIŞ SİNYALİ
İş Yatırım Menkul Değerler Araştırma Bölüm Yönetmeni Muammer Kömürcüoğlu, "Ocak ayında sanayi üretiminde aylık bazda başlayan artış şubatta da devam etti. Bu durum ekonomide dipten çıkış görüşünü destekliyor" dedi. Ekonomist Haluk Bürümcekçi üretimde ivme kaybının yavaşladığını belirtirken, GCM yatırım Ekonomisti Enver Erkan da sanayinin dipten döndüğünü ifade etti.
PERAKENDE SATIŞ HACMİ ARTTI
Ekonomide belirginleşen toparlanmanın sinyalleri dün açıklanan diğer verilere de yansıdı. Perakende satış hacmi, şubatta bir önceki aya göre yüzde 0.8 yükseldi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks 4 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.6 artış gösterdi.
HEDEF YILLIKTA POZİTİF
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanayi üretiminin şubatta aylık bazda olumlu eğilimini sürdürdüğünü belirterek, "Hedefimiz daimi üretim artışları ve katma değerli üretimle büyümek, yıllık bazda tekrar pozitif rakamları yakalamak" dedi.
KAPANAN ŞİRKET SAYISI AZALDI
Konkordato süreçlerinin sağlıklı yürütülmesi ve artan mali disiplin, şirket kuruluşlarına olumlu yansıdı. 2019'un ilk iki ayında kapanan şirket sayısı bir önceki yıla göre yüzde 11 azalarak 2 bin 757'ye geriledi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerine göre kurulan şirketlerin sayısında ve yabancı sermaye akışında artış yaşandı. En çok toptan ve perakende sektöründe yeni şirket kurulurken, bu şirketlerdeki yabancı sermaye payı da yüzde 86 arttı.