Yeni Ekonomi Programı (YEP) çerçevesinde büyümenin lokomotifi haline gelen ihracat rekor kırmaya devam ediyor. İhracat martta, geçen yıla göre yüzde 0.5 artarak 16 milyar 334 milyon dolara çıktı. Bu rakamla mart ayı ihracat rekoru kırılırken, ilk çeyrekte ise 44 milyar 567 milyon dolarla Türkiye tarihinin en yüksek rakamı yakalandı. Yıllık ihracat rakamı ise yüzde 6.46 artarak 178.3 milyar dolar olarak gerçekleşti.
FİNANSMAN İHTİYACI AZALDI
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle'nin de katıldığı mart ayına ilişkin rakamların açıklandığı toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ithalatın martta yüzde 17.8 azaldığını ifade ederek, ihracatın ithalatı karşılama oranındaki yükselişe dikkat çekti.
Pekcan, "Mart 2018'de yüzde 73 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yıl yüzde 89.3'e çıktı. İlk 3 ay itibarıyla ise oran yüzde 67.1'den 88.2'ye yükseldi. Geçen sene martta 6 milyar dolar olan dış ticaret açığımız bu yıl aynı ayda 1 milyar 966 milyon dolar olup, sadece martta dış finansman ihtiyacımız 4 milyar dolar aşağı yönlü geldi. İlk çeyrekte ihracatın ithalatı karşılama oranı ve dış ticaret açığımız 15.2 milyar dolar gerileyerek, bu rakam kadar dış finansman ihtiyacımız azalmıştır. Bu, ihracat ailesinin büyük bir başarısıdır" diye konuştu.
SAAT SAAT TAKİP EDİYORUZ
Seçim sonrası Türkiye gündeminin ekonomiye odaklandığına işaret eden Pekcan, ekonominin her alanında önemli adımlara imza atmak üzere gayret gösterdiklerini söyledi. Pekcan, bakanlık olarak aylık verileri gün gün, saat saat takip ettiklerini ve değerlendirdiklerini vurgulayarak, "Türkiye'nin dış ticaretinin ülke için büyük bir değer olması amacıyla devamlı çalışıyoruz" dedi.
174 ÜLKEYE TL İLE İHRACAT
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, gelecek 4.5 yılda siyasi istikrardan güç alarak, Türkiye ekonomisinde ikinci ve üçüncü nesil reformlara ve ülkenin küresel rekabetteki konumunu güçlendirecek adımlara odaklanacaklarını söyledi. Türkiye'nin küresel rekabetteki iddiasını perçinleyecek, yeni model ve politikalara imkan sağlanacak yeni bir döneme gireceklerini anlatan Gülle, ihracatçılar olarak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin kazandırdığı imkan ve kabiliyetlerle Türkiye'nin refahı, büyümesi ve istihdamı adına, rekorları aynı azimle sürdüreceklerini ifade etti. Gülle, ay boyunca 174 ülkeye ihracatta lira kullanıldığına işaret ederek, toplam rakamın yüzde 49 artarak 4.8 milyar lira olduğunu kaydetti.
EKONOMİNİN İTİCİ GÜCÜ
Pekcan, Türkiye'nin dış ticaretinin milli gelire oranında geçen ay bir rekor yakalanacağını öngördüklerini ve martta dış ticaretin milli gelire oranının yüzde 50'yi bulduğunu bildirdi. Pekcan, net ihracatın Türkiye ekonomisine geçen yılki katkısının yüzde 4.2 olduğunu belirterek, "İhracat, Türk ekonomisinin en önemli güç kaynaklarından biri hale geldi" dedi.
EN YÜKSEK ARTIŞ SAVUNMADA
Otomotiv endüstrisi, mart ayında 2 milyar 885 milyon dolarla en fazla ihracat gerçekleştirilen sektör oldu. Mart ayında en fazla ihracat artışı yüzde 95.5 ile savunma ve havacılık sanayinde gerçekleşti. En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, İspanya, ABD oldu.