31 Mart yerel seçimlerinde HDP'nin oy deposu olarak bilinen Ağrı, Şırnak ve Bitlis'te vatandaşların tercihlerini AK Parti'den yana kullanması, gözleri bu şehirlere çevirdi. Yıllardır terör nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşayan bölge insanı, bu tercihiyle yeni bir sayfa açtı. Terörden, belirsizlikten yana değil istikrardan yana oy kullandıklarını söyleyen söz konusu şehirlerin Ticaret ve Sanayi Odası başkanları, SABAH'a yaptıkları açıklamada "Yoksulluk kaderimiz değil, şehrimizin yapılacak yatırımlarla ayağa kaldırılacağına, insanımızın işe ve aşa kavuşacağına inanıyoruz. Öncelikli talebimiz vatandaşlarımızın istihdam edilmesini sağlayacak yatırımların yapılması" değerlendirmesini yaptı.
* Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı/Osman Geliş
CUDİ DAĞI'NI TURİZME AÇALIM
Yakın zamana kadar bölge olarak büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, tek isteklerinin bölgede güven ve huzurun tesis edilmesi olduğunu söyledi. Güven ortamında ekonominin doğal olarak gelişeceğini anlatan Geliş, "Seçimin ardından olumlu bir beklenti içindeyiz. Yaralarımızın sarılacağına inanıyoruz. Şehrimiz tarım ve hayvancılığa çok müsait. Geçmişte Ortadoğu ülkelerine keçi ihraç ediyorduk. Yeniden o günlere dönmek istiyoruz. Organik tarımda ise Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak potansiyele sahibiz" diye konuştu.
IRAK VE SURİYE'YE İHRACAT
Bu konuda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Bekir Pakdemirli'ye büyük görev düştüğünü söyleyen Geliş, "Kendisinin halay başına geçmesini istiyoruz. Sadece teşvik ve destekle tarımı ve hayvancılığı ayağa kaldıramazsınız" değerlendirmesini yaptı. Şırnak'ın tarıma çok elverişli olduğunu anlatan Geliş, şöyle devam etti: "Dicle Nehri buradan akıyor. Organik tarımın yanı sıra seracılıkta da ciddi potansiyel taşıyor. Üretimimizi Irak ve Suriye'ye de rahatlıkla satabiliriz." İşsizliğe çözüm olacak projelere ağırlık verilmesini isteyen Geliş, "Gençlerimizi internet kafelerden çıkararak üretime katmalıyız" dedi. Terör nedeniyle Şırnak'ın turizm potansiyelini kullanamadığını anlatan Geliş, "Cudi Dağı'nı turizme açalım bize yeter. İlimizde Nuh Aleyhisselam'ın türbesi, çeşitli kiliseler var" diye konuştu.
* Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı/Davut Tezcan
DOĞU'NUN MERSİN'İ OLACAĞIZ
Son dönemde bölgeye huzur geldiğini söyleyen Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan, beklentilerinin hayli yüksek olduğunu kaydetti. Huzurun sağlanmasıyla sıranın ekonomik istikrara geldiğini ifade eden Tezcan, "İlimizde maalesef sanayi yok. Tarım ve hayvancılık çok geriledi. Bitlis 6'ncı Bölge teşviki kapsamında olduğu için küçük tekstil atölyeleri açıldı. Büyük üretim tesislerini alamadık. Maden yataklarımızın işlenmesi gerekiyor" diye konuştu. Bölgeye huzur gelmesinin en olumlu etkisinin turizmde görüleceğini anlatan Tezcan, şunları anlattı: "En büyük beklentimiz inanç turizminden. Saidi Nursi'nin doğup büyüdüğü ev Hizan'da. Türbe ve yatırlar konusunda ilimizde ciddi bir zenginlik söz konusu. Ayrıca kiliseler de turizm için önemli. Van Gölü'nün yüzde 65'i ilimiz sınırları içinde. Nemrut Krater Gölü bir dünya harikası. Şifalı sulara sahibiz."
ORTADOĞU'YA KEÇİ İHRACI
Bitlis'in organik tarıma çok müsait olduğunu söyleyen Tezcan, ilin sebze ve meyve yetiştiriciliğindeki potansiyeline de dikkat çekti. Doğu Anadolu'nun Mersin'i olabileceklerini anlatan Tezcan, "Topraklarımız tütün yetiştiriciliğine çok elverişli. Nijerya'yı geride bırakacak güce sahibiz" dedi. Mera hayvancılığının canlandırılması gerektiğini söyleyen Tezcan, "Coğrafi koşullar mera hayvancılığına çok uygun. Geçmişte Ortadoğu'ya keçi ihraç eden bir ildik. Bunu tekrar yapabiliriz" diye konuştu.
* Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı/Saim Alpaslan
HAYVANCILIK ŞEHRI AYAĞA KALDIRIR
Seçim sürecinde Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın bölge insanına büyük güven verdiğini anlatan Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Alpaslan, "Cumhurbaşkanımızın bize verdiği sözlere güvenip oyumuzu AK Parti'ye verdik. Erdoğan halka umut oldu. Biz vatandaşlar olarak görevimizi yaptık. Verilen vaatlerin yüzde 20'si bile yerine getirilse Ağrı uçar" dedi. Seçim vaatlerinden en önemlisinin entegre et tesisi olduğu bilgisini veren Alpaslan, şöyle devam etti: "Bu tesis şehrimizin kaderini değiştirecek. Ağrı'yı hayvancılığın kurtaracağına inanıyoruz. İlimiz için en önemli adım hayvancılığın desteklenmesi olacaktır. Çünkü coğrafyamız hayvancılığa çok müsait. Altyapımız da hazır. Bu tesiste elde edilecek sucuk, pastırma ve döner bütün Türkiye'ye yeter. En ufak bir destekle Ağrı Türkiye'ye et yedirir."
NIKE YATIRIMI ÇOK ÖNEMLİ
81 il arasında Ağrı'nın en fakir il olduğunu hatırlatan Alpaslan, "Bunu kabul etmiyoruz. İlimiz için pozitif ayrımcılık istiyoruz" mesajını verdi. Dünya spor giyim devi Nike'nin Ağrı'ya yaptığı yatırımın da çok önemli olduğunu anlatan Alpaslan, "İçişleri Bakanımız fabrikanın temelini attı. 2-3 bin kişilik istihdam çok çok önemli" dedi. Ağrı'nın yüksek turizm potansiyeline değinen Alpaslan, "Ağrı Dağı'nın yanı sıra Doğubeyazıt, İshak Paşa Sarayı, Meteor Çukuru, Hani Baba Türbesi şehrimiz için son derece önemli turistik mekanlar. Ayrıca Diyadin'de ciddi termal kaynakları var" diye konuştu.