GAP Seracılar Derneği Başkanı Müslüm Yanmaz, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) Karaali bölgesinde jeotermal seracılığa büyük ölçekli yatırım yapmak isteyen gruplar bulunduğunu belirterek, "Bu gruplarla görüşme halindeyiz. 100 milyon dolarlık bir çalışma başlattık. Bu çalışmayla birlikte şimdi Jeotermal A.Ş.'yi kuruyoruz" dedi.
MODELİ YAYACAĞIZ
Karaali bölgesinin seracılık açısından önemine dikkati çeken Yanmaz, şunları söyledi:
"Jeotermal A.Ş. için Karacadağ Kalkınma Ajansı'ndan yatırım ve destek fizibilitesi desteği aldık, sözleşme imzaladık. Türk yatırımcılarla, yurtdışındaki yatırımcıları bir araya getirip önce Karaali jeotermalinde sonra da Türkiye'nin her jeotermalinde bu modeli uygulayıp halka arz edilecek bir sistemle yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bankaların verdiği destekler var, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın verdiği teşvik uygulama sistemleri var. Yurtdışından, özellikle Ortadoğu'dan yatırımcılar var. AB fonları var. Biz bunların tümünü bir araya getirip birlikte yatırım modeli oluşturmanın heyecanı içindeyiz." Yanmaz, model ortaya konduktan sonra bu yatırımları yapabilecek kapasitede olduklarını kaydetti.
GAP'ın hayata geçirilmesiyle tarım ve hayvancılığın gelişim gösterdiği Karaali bölgesinde 2000 yılında bir köylünün arazisinde bulunan jeotermal su sayesinde bölgede seracılık yapılmaya başlandı. Başlangıçta küçük bir alanda kurulan serada gerçekleştirilen deneme ekiminden başarılı sonuçlar alınması, birçok firmanın bölgede yatırım yapmasını sağladı.
SERACILIĞIN MERKEZİ OLUR
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Halil Peltek ise bin 500 dönümlük alanda seracılıkla ilgili bir fizibilite çalışması yapıldığını dile getirdi. Karaali'yi seracılık merkezi yapmayı hedeflediklerini belirten Peltek, "Bu fizibilite çalışmalarının ardından Şanlıurfa Karaali, seracılığın merkezi haline gelir. Seracılığın masraflarının yüzde 60'ı ısıtmaya gidiyor. Buradaki jeotermal kaynaklar, rekabet etmek için büyük avantaj" diye konuştu.