Giyim sanayicilerinin "makineler yenilenip transfer edilirse Doğu'da gidip üretiriz" söyleminden sonra hazır giyimcilerden de hamle geldi. İstanbul'u moda merkezi, Anadolu'yu ise üretim üssü yapmak istediklerini belirten İstanbul Hazırgiyim Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, TOKİ'ye çağrıda bulundu. Bu projenin gerçekleşmesinde TOKİ'nin kilit bir rol üstlenebileceğinin altını çizen Gültepe, "Ülkemizin konut sorununun çözümünde büyük başarılara imza atan TOKİ, Anadolu'da atıl duran kamu binalarını fabrikaya dönüştürebilir. Ya da yeni fabrika binaları inşa ederek uzun vadeyle firmalarımıza kiralayabilir" diye konuştu.
BÖLGE İSTİHDAMINI DA ARTIRIRIZ
TOKİ bu çağrıya kulak verdiği taktirde tekstilcilerin hemen harekete geçeceğini belirten Gültepe, "Dönüşen her binayı, üretim merkezine çevirme sözü veriyoruz" ifadelerini kullandı. Parası olanın dönüştürülen binaları satın alabileceğini, olmayanın ise kiralayabileceğini vurgulayan Gültepe, "Bu şekilde hızla göç veren bölgelerde istihdam yaratıp refahı artırabiliriz" ifadelerini kullandı.
1000 dolarlık yatırımla 1.5 kişiye istihdam sağladıklarını vurgulayan Gültepe, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu için gündeme getirdiğimiz 'Tersine Göç Projesi' bölgedeki gençlerimizin üretim süreçlerine katılması için çok önemli. Kapasite kullanımında yüzde 80.7'ye ulaştık. 17.6 milyar dolarlık ihracatı orta vadede iki katına çıkarılabilmemiz için sektörün, acilen yeni yatırımlara ve modern tesislere ihtiyacı var" dedi.
Avva Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Atik ise imalatın tabana ve doğuya yayılmasının verimli bir hareket olacağını belirterek, "Büyükşehirlerden Anadolu'ya fabrika taşınması için yeni teşvikler de eklenirse yatırımın önü açılır" şeklinde konuştu.
İSTANBUL'DAKİ TESİSLERİ BÖLGEYE TAŞIYALIM
Massimo Dutti, Adolfo Domingez gibi Avrupalı markalara üretim yapan Zevigas Tekstil'in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Paşahan ise, İstanbul'daki üretim tesislerini Anadolu'ya taşımak istediklerini bunun için TOKİ'nin yapacağı hamlenin önemli olduğunu söyledi. Malatya'da temmuzda 700 kişilik fabrika açmaya hazırlandıklarını dile getiren Paşahan, "Devlet fabrika açmak için bizi yeni makine almaya yani ithalata zorlamazsa eski makinemi doğuya götürüp üretim yaparım, istihdamı da artırırım. Teşviki de sadece eleman için kullanırım" dedi.