AKINSOFT
şirketi tarafından Konya'da üretilen Türkiye'nin ilk yerli üretim insansı robotları 'Mini Ada'ların İstanbul Havalimanı'nda hizmete başlaması ile ilgili sözleşme İGA ve şirket arasında imzalandı. Anlaşma çerçevesince Antalya'da düzenlenen Akdeniz Bilişim Zirvesi'nde dans ettiği sırada sahneden düşerek hasar gören Mini Ada'nın bir üst modeli havalimanında görev yapmaya başlayacak. Tüm etapları tamamlandığında 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak ve dünyanın en büyük havalimanı unvanını kazanacak olan İstanbul Havalimanı'nda yolcuların havalimanı içerisinde yön bulmalarına yardımcı olacak insansı robotlar için anlaşma imzalandı.
İLK ETAPTA 5 ROBOT HİZMET VERECEK
İstanbul Havalimanı'nda ilk etapta 5 adet insansı robot için imzalar atılırken, havalimanının tümüyle hizmete girmesi ile birlikte bu sayı daha da artacak. Bu hafta havalimanına yerleştirilecek olan robotlar için bir lansman toplantısı da düzenleneceği gibi yeni robotlar Antalya Akdeniz Bilişim Zirvesi'nde dans ettiği sırada düşen Mini Ada'nın bir üst modeli olacak. Bu modelde robotların plastik malzemeleri daha da sağlamlaştırılırken, robotlarda bulunan çarpmayı ve düşmeyi engelleyecek sensör sayısı da artırıldı. Ayrıca robotların uluslararası yolculara hizmet verebilmesi için Türkçe'nin yanı sıra Rusça, İngilizce ve Arapça dilleri de tanımlandı.Robotların üzerinde QR kod okuyucu da ilave edilirken robotlara görsel tanıma için kamera da ilave edildi. Sesle komut verilebilecek olan robotların üzerinde 4 mikrofon yer alacak. Robotlar İstanbul Havalimanını ilk kez kullanacak olan yolculara yön tarifi yapacak. Robotlara sesli soru sorulduğunda ya da bilet ekrana okutulduğunda gitmeniz gereken yönü tarif edecek. Aynı şekilde ekranda yönü de gösterecek.
SAYI KATLANARAK ARTACAK
İlk etapta havalimanında 5 robot hizmet vereceği gibi her biri yaklaşık 85 bin lira satış maliyetine sahip olan robotlardan ilerleyen safhada daha fazla yerleştirilecek. 4 farklı kategoride robot geliştirdiklerini ifade eden Özgür Akın, "Öncelikli olarak ilk Ar-Ge faaliyetlerimize 2009 yılında 'Akıncı' adındaki modellerimizle başladık. Akıncı 1, Akıncı 2 ve Akıncı 3 modellerimizle iki ayaklı modeller geliştirdik. Ancak daha sonra hizmet robotlarının öne çıkmaya başladığını gördük. İnsanlara hizmet eden robotlar bir trend haline dönüştü. Biz bu trendi kaçırmamak için rotamızı servis robotlarına doğru çevirdik ve dünyanın ilk kadın yazılımcısı olan 'Ada'nın adını verdiğimiz seriyi geliştirmeye başladık. Ada modellerimiz, farklı alanlarda hizmet verdi. Fuarlarda ve restoranlarda hizmet verdi. 6 farklı modelle bu alanda yer aldık. Son olarak Mini Ada modelimizi çıkardık. Mini Ada modelimizin önünde bir ekran var. Karşısına geçenlerle sohbet edebiliyor. Çok yakında İstanbul Havalimanı'ndaki yolculara yol göstermeye başlayacak" dedi.