İstanbul Havalimanı'nın 72 bilişim sisteminden en kritik olanlarında Türkiye'nin bilgisayar üretiminde ilk 'Yerli Malı' belgesine sahip Technopc ile iş birliği yaptıklarını belirten IGA CIO'su ve IGA Bilişim Genel Müdürü Ersin İnankul, "Geliştirdiğimiz teknolojilerle dünyanın başka yerlerindeki başka havalimanlarına hizmet götürmek istiyoruz. Technopc, istediğimiz dizaynda istediğimiz çözümleri üretebileceğimiz, kendini ispatlamış bir firma" dedi. Ayrıca, Technopc ile masaüstünde yapılan iş birliğinin mobilde de devam edeceğini söyledi. 'Dünyanın en büyük havalimanı' olarak adını tarihe yazdıran İstanbul Havalimanı'nın masaüstü, mini, tümleşik, endüstriyel ve kiosk segmentlerinde toplam 4 bin donanım ürününü üreten Technopc yetkilileri, IGA CIO'su ve IGA Bilişim Genel Müdürü Ersin İnankul'u ziyaret etti. İstanbul Havalimanı'na büyük geçişin 6 Nisan'da başlayacağını belirten İnankul, böylesine bir projenin başarıyla gerçekleşmesinde Technopc'nin de payı olduğunu söyledi. Havalimanının yapımına başlarken en öncelikli konularının yolcu konforu ve mutluluğu olduğunu belirterek bunları sağlayacak bütün teknolojileri havalimanında barındırmaya çalıştıklarını anlatan İnankul, "Havalimanındaki 72 bilişim sisteminden en kritik olanlarında, mesela pasaport geçişlerinde Technopc ile çalışmayı tercih ettik" dedi. İnankul, bu kararlarındaki en önemli etkenleri şöyle sıraladı: "İşe başlarken kriterlerimizi belirledik ve ihale yaptık. Technopc tüm bu kriterleri karşıladı. Daha önce TAV grubunda yaptığımız havalimanlarında da birlikte çalışma imkanı bulmuştuk. Yerli bir firma olması büyük bir avantaj. Böylece gümrük bekleme sürelerinden muaf olduk." Aynı zamanda bir IT şirketi olduklarını belirten İnankul, Türkiye'de geliştirilen uygulamaları dünyaya satmaya hazır olduklarını, bu konuda da çalışmaların sürdüğünü söyledi. Technopc ile bu konuda da iş birlikleri olacağının bilgisini veren İnankul, "Geliştirdiğimiz teknolojilerle dünyanın başka yerlerindeki başka havalimanlarına hizmet götürmek istiyoruz. Bu sırada çalışacağımız firmanın yanımızda olması avantajlı bir durum."
YAZILIMLARIMIZIN YÜZDE 60'I YERLİ
Havacılığın ülkemizin ve dünyanın booming ekonomilerinden biri olduğunu, her yıl ülkemizde yüzde 10'un üzerinde büyüme gösterdiğini söyleyen İnankul, şunları kaydetti: "Bu yüzden dünyada sadece 3-4 firma tarafından üretilebilen bazı özel yazılımların veya ürünlerin millileştirilmesinden yanayız. Şimdiye kadar birçok uygulamayı kendimiz geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz. Ben yerli ve milli uygulamalara inanıyorum."
İŞ BİRLİĞİ MOBİLDE DE DEVAM EDECEK
İstanbul Havalimanı'nda her geçen gün artan uçuş sayısıyla ihtiyaçların da arttığının altını çizen İnankul, Technopc ile bu anlamda da iş birliklerinin hem segment hem de sayı bakımından artacağını dile getirdi. "Technopc'nin mobilde de Ar-Ge çalışmaları ve ürünleri olduğunu söyleyerek, "Masa üstünde yaptığımız anlaşmaları mobile de götürebiliriz. Bu alanda da çalışacağız gibi görünüyor" dedi. Technopc'nin NETAŞ ile iş birliğinden dolayı da büyük mutluluk duyduklarını da ifade eden İnankul, "Bu birliktelik, üreticinin büyük bir entegratör ile gelmesi, bize anında cevap verebilmesi, çözüm odaklı olması, burada oluşabilecek arızalara anında müdahale edebilecek olması açısından büyük avantajlar sağladı" diye konuştu.