ENERJI alanında bu yıl enerji teknolojilerinde Türkiye'yi AR-GE ve inovasyon üssü yapacak teknolojinin yerlileştirilmesi hamlesi hız kesmeden sürecek. Yenilenebilir enerjiden nükleere, bor cevherinden enerji verimliliğine kadar her alanda yenilikçi, ARGE yoğun ve katma değeri yüksek yatırımları Türkiye'ye kazandıracak adımlar atılacak. Bu yıl da Milli Enerji ve Maden Politikası taviz vermeden uygulanacak. Rüzgâr, güneş, hidrolik, jeotermal gibi yerli ve yenilenebilir kaynakların enerji üretim sepetindeki payı artırılmaya devam edecek. Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için harekete geçen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye'de 3 adet Nükleer Enerji Santrali kurmayı hedefliyor. Mersin Akkuyu'da kurulacak olan Türkiye'nin ilk NGS'sinde bin 200 mW'lık ilk reaktörün yapım çalışması devam edilirken, 2. reaktör için de bu yıl inşaat izni alınacak. 2. NGS olan Sinop'ta fizibilite çalışmaları bu sene tamamlanacak. 3. NGS için ise yer belirleme çalışmaları devam ediyor. Her bir santralin ortalama maliyeti 20 milyar dolar.
TÜRKİYE ENERJİ GEÇİŞ GÜZERGÂHI OLACAK
Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve Türk Akımı Projeleri devam ediyor. TANAP ile Türkiye'ye Azerbaycan gazı taşınmaya başlanırken şu ana kadar 1 milyar 250 milyon metreküp gaz taşındı. TAP'ın tamamlanmasıyla Avrupa'ya 15 Nisan'da gaz vermek için testlere başlanacak. Avrupa tarafının inşaatı bitirmesi halinde 1 Temmuz'da Avrupa'ya gaz arzı başlayarak Türkiye'nin bu anlamda geçiş üssü olmasında önemli bir adım atılmış olacak. Rus gazını Türkiye ve Avrupa'ta taşıyacak olan Türk Akım'da ise ilk doğalgaz akışı yıl sonunda yapılacak. Böylece Türkiye Güney ve Güney Doğu Avrupa ülkelerine doğalgaz tedarik edecek.
DENİZDEN 3 MİLYAR DOLAR ESECEK
Türkiye'nin denizde kuracağı ilk rüzgar santrali projesi için ihale bu sene düzenlenecek. Bin 200 mW'lık offshore projesiyle Türkiye'nin 3 milyar dolarlık bir yatırımı çekmesi öngörülürken, eş zamanlı olarak bin mW'lık güneş ve rüzgar YEKA'ları da hayata geçirilecek. Dünya bor rezervinin yüzde 73'üne sahip olan Türkiye 2019'da da bu alanda katma değeri yüksek ürünler geliştirmeye yönelecek. Şu an bor ihracatı 1 milyar doları aşarken, kısa vadede bu rakamın üst seviyelere çıkarılması sağlanacak. Akdeniz'de ise sığ deniz sondaj çalışmaları milli gemi Fatih ile başlatılırken, yapılan ilk sondaj çalışmalarının neticesinin önümüzdeki bir kaç ay içinde alınması hedefleniyor. Sondaj çalışması yapacak 2. Gemi ise Türkiye sularına girerken, yakın zamanda kara ve denizde de arama faaliyetleri hız kazanacak. Türkiye'nin doğalgaz kapasitesini geliştime kapsamında ise geçtiğimiz yıllarda devreye alınan Tuz Gölü Doğalgaz Depolama tesisinin kapasitesini artırmak için 1.2 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Böylece bölgede 48 yeni kuyu açılarak tesisin depolama kapasitesi 5.4 milyar metreküpe ve tesisisin toplam geri üretim kapasitesi günlük 80 milyon metreküpe çıkacak.
ELEKTRİĞE 9.3 MİLYON YATIRIM YAPILACAK
2020'ye kadar elektrik iletim ve dağıtım altyapısına 9.3 milyar lira yatırım yapılacak. Elektrik enerjisinin yüzde 36.2'sini kömürden, 33.5'ini yenilenebilir enerji kaynaklarından, 30'unu doğalgazdan sağlayan Türkiye, 2002'de 31 bin 846 mW olan elektrik enerjisi kurulu gücünü ise bu yılın üçüncü çeyreği itibarıyla yüzde 176 artırarak 87 bin 948 mw'a yükseltti. Önümüzdeki dönemde Eskişehir, Afyon, Konya ve Trakya kömür sahalarında bulunan yaklaşık 3.5 milyar ton kömür rezervleri, Çayırhan B Termik Santrali'nde uygulanan model çerçevesinde ekonomiye kazandırılacak. Stratejik öneme sahip maden sahaları uç ürün üretmek şartıyla ihale edilecek.