Yerlilik oranı yüzde 68'i bulan savunma sanayisinde, bu oranı çok daha yukarıya çekecek büyük projeler için düğmeye basıldı. Yerli motor için yatırımlar ile tank ve jet motoru geliştirilmesi çalışmaları da yerlilik oranını artıracak hamleler. Savunma Sanayisi'nin gündeminde ayrıca büyük İHA ve milli insansız uçak projeleri de var. Geçtiğimiz günlerde bir etkinlikte konuşan Savunma Sanayisi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, projeleri sıralarken, insansız savaş uçağı modeline giden yol haritası üzerinde çalıştıklarını söyledi. İsmail Demir, "Gerçekten çok kapsamlı ve büyük projeler var gündemde. Milli muharip uçak projesi, 'Atak'ın daha gelişmiş bir modeli olan bir helikopter projesi, daha büyük ve gelişmiş İHA'larımız, insansız savaş uçağı modeline giden bir yol haritası, bunun yanında fırkateyn hava savunma sistemi taşıyan daha büyük gemilerimiz, uçak gemisi sınıfına giren gemilerimizin sayısının daha fazla olması, bunların üzerindeki sistemler, radar konusunda yapılan çalışmalar, deniz platformlarının çeşitlendirilmesi, onların üzerindeki sistemlerin yerlileştirilmesi, torpido, seyir füzesi, karadan karaya füzeler, uydu sistemleri, uydudan kontrol edilebilen sistemler, uydu fırlatma sistemleri ve insansız, kara, deniz ve hava araçlarının entegrasyonu, siber güvenlik konuları bunlar hep gündemimizde olan konular. Bunların hepsinde çok seslilik önemli ama çok sesliliği bir koroya dönüştürmek önemli" diye konuştu.
EN BÜYÜK İHRACAT GERÇEKLEŞTİ
Modern bir savunma sanayisinin geliştirilmesi ve güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyduğu silah, araç ve gereçlerin temini için faaliyet gösteren Savunma Sanayisi Başkanlığı (SSB), 2018'de yeni projeler hayata geçirdi. Başkanlığın koordinasyonunda yürütülen bazı projelerde de önemli eşikler atlandı. Savunma sanayisinde geçen yıl özellikle platform ihracatı anlamında yaşanan gelişmeler dikkati çekerken, 30 Atak helikopterinin Pakistan'a satışına yönelik atılan imzayla tek kalemde en büyük savunma sanayisi ihracatı gerçekleştirilmiş oldu. Ayrıca Pakistan'a 4 MİLGEM'in ihracatına yönelik sözleşme imzalandı. Türkiye'nin genel maksat helikopter ihtiyaçlarının özgün bir platformla karşılanması amacıyla geliştirilen Gökbey helikopterinin ilk uçuş testi gerçekleştirildi.
TÜRKİYE İHA'DA İLK ÜÇE GİRDİ
Yerli helikopterlerde kullanılacak turboşaft motorun ilk ateşlemesi de 2018'de yapıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin karadaki en önemli vurucu gücü olacak ana muharebe tankı Altay için 250 adetlik seri üretim proje sözleşmesi imzalandı. Ayrıca Altay Tankı İçin Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi başlatıldı.
Türkiye'nin insansız hava araçları (İHA) teknolojisindeki iddiasını çok daha yukarılara çıkaracak Akıncı İHA Projesi hayata geçirildi. Dünyada kendi sınıfının en iyisi olacak Akıncı ile Türkiye, dünyada bu teknolojiyi geliştirebilen üç ülkeden biri haline gelecek.
Ateşli silahların yerine geçmesi beklenen ve "geleceğin silahı" olarak nitelendirilen elektromanyetik top sistemlerine yönelik çalışmalar kapsamında, Şahi 209 ve Tufan sistemlerinin test atışları gerçekleştirildi. Türkiye bu alanda dünyada çalışma yapan sayılı ülkeler arasına girdi.
ASELSAN ve TÜBİTAK BİLGEM'in lazer silahlarının test atışları yapıldı. Uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi ihtiyacının tamamen yerli olarak karşılanması için başlatılan Siper Projesi'nde, SSB ile ASELSANROKETSAN- TÜBİTAK SAGE İş Ortaklığı arasında sözleşme imzalandı ve proje uygulama takvimi başladı.
Milli İHA Anka, ilk kez yerli motorla test uçuşu gerçekleştirdi. Operatif İHA Motoru Geliştirme Projesi kapsamında geliştirilen PD170 turbo dizel havacılık motoru, entegre edildiği Anka'yı başarıyla gökyüzüne taşıdı.
KİLOGRAM BAŞINA İHRACAT 46 DOLAR
Türkiye'nin savunma sanayi ihracatında ilk 5 ihracatçıdan olmadığını, ancak ürünleriyle dikkati çektiğini söyleyen İsmail Demir, "Özellikle harekat alanında kullanılan ve netice alınan ürünlere olan talep arttığını söyleyebilirim" dedi. Bu işi başarmak üzere yorulmadan bıkmadan bunu takip edeceklerini belirten Demir, söz konusu eşiğin aşılacağını dile getirdi. Türkiye halihazırda dünyanın en büyük 100 savunma firması arasında 4 firmasını sokmuş durumda. Sektör aralıksız büyümeye devam ediyor. Türk ürünleri özellikle son birkaç yıl içinde giderek artan bir oranda dünya çapında tercih ediliyor. 2016 yılında kilogram başına 27.74 dolar olan ihracat, 2017'de 39.71 dolara, 2018'de ise 46.59 dolara çıktı. Türkiye ihracat ortalamasının 40-50 katı civarında.