Üsküdar'da 5 yıldan beri belediye başkanlığı görevini yürüten Hilmi Türkmen, modern ile gelenekselin bir arada olduğu ilçede, yatay mimariden, yeşil alana, temiz sokaklardan, kültür ve sanat etkinliklerine kadar birçok projeye imza attı. Üsküdar'da mahalle kültürünü korumak için siteleşmeye ve gökdelen inşaatlarına izin vermediklerini anlatan Türkmen'le ilk dönem gerçekleştirdiği projeleri ve yeni dönem için planlarını konuştuk.
Başkanlıkta beşinci yılınız, kısaca özetler misiniz? Nasıl geçti bu 5 yıl?
Ülke olarak zor bir 5 yıl geride kaldı. Vaat edip yapamadığımız işimiz yok Allah'a şükür. Vaadlerimizin de açılışını geçen 8 Aralık'ta Cumhurbaşkanımızın katılımıyla yaptık. Belediye binamız yenilendi. Türkiye'nin ilk akıllı belediye binası. 100 yıl Üsküdar'a belediye binası olarak hizmet eder. Meydanları düzelttik, bitti. Eski binamızın olduğu yere bin araçlık yer altı otoparkı yapıyoruz. 2019 bitmeden bitecek. Üsküdar Meydan var. 17 bin metrekarelik bir meydan. Meydanın tamamen düzenlemesi bitti. Üsküdar'ın ana meydanı sahilden belediyeye kadar meydan oldu. İstimlaklar yaptık bir sürü. İstanbul'un dördüncü büyük meydanı Üsküdar'da artık. Denize doğru da meydanı uzattık. 14 bin metrekare denize doğru uzadı. Doldurma değil, kazıklı teras sistemiyle meydanı büyütmüş olduk. Harem'den Üsküdar'a sahil bandını yaptık, bitti. Çok güzel yürüyüş, bisiklet yolu, yaya yolu, araç yolu. Bunların hepsi seçim vaadimizdi bitti.
Önümüzdeki 5 yıl sonrası için neler düşünüyorsunuz? Bugünden farklı olarak nasıl bir Üsküdar göreceğiz?
Önümüzdeki 5 yıl da özellikle otopark ve yeşil alan konusuna biraz kafa yoracağız. Mahallelere park altı otopark yapacağız. Bugün İstanbul'un en büyük sorunu trafik. Çünkü yolları otopark olarak kullanıyoruz. Her mahallede mümkün değil ama her bölgede böyle parkların altına ya da açık alanlara otopark düşünüyoruz, çalışıyoruz, yapacağız. Mesela Harem'i şehir merkezinden taşıyacağız. Harem Otogarı kültür ve kongre merkezi olacak. İstanbul Anadolu Yakası'nın en önemli alanını inşa edeceğiz. Seminer, konferans ve konser alanları ile birlikte çok güzel Harem Kültür Sanat Merkezi olacak.
İlçenin en büyük sorunu ne?
Ulaşım ve trafik. Yüzde 100. Çünkü biz Anadolu Yakası'nın nüfus olarak en büyük ilçelerinden biriyiz. Coğrafya olarak küçüğüz. Yüzölçümümüz 33 kilometre, ilçenin nüfusu 535 bin. Anadolu Yakası'nın son ilçesiyiz. Buradan geçiyorsun karşıya... Köprü trafiği burayı tıkıyor. Bu raylı sistemde arabasını bırakıyor. Üsküdar'dan metroya biniyor. Bizim merkez mahallelerine arabasını bırakıyor. Çekip gidiyor başka yere. Akşama kadar araba birinin evinin önünde duruyor. Bu sebeple otopark konusuna ağırlık vereceğiz.
5 yılda yeşil alan miktarı ne kadar arttı? Y
eşil alan miktarı son beş yılda 5 metreden 10 metreye çıktı. Yeni Millet Bahçeleri'miz olacak. Beylerbeyi'ne 30 dönüm bir alanı Millet Bahçesi yapmak için çalışmalara başladık. 354 dönümlük Validebağ Korusu'na da bu yaz başlıyoruz. Çok doğal bir ortam orası... 7 bin ağaç var. 10 bin ağaç daha dikeceğiz. Göletler var. Beton kullanmak kesinlikle yok. Tamamen doğal malzeme ahşap olacak.
İLÇEDE ÇOK KATLI BİNAYA İZİN YOK
Üsküdar'da dikey mimariye karşısınız...
Cumhurbaşkanımız diyor ya
"Dikey mimariye karşıyız." Biz de karşıyız.
Hele Üsküdar'a hiç yakışmaz.
Bizim imarla ilgili silueti bozmayacak,
çok katlı olmayacak dönüşümden
yanayız. Üsküdar zaten yoğun bir
ilçe... 545 bin nüfusu var. Yoğunluğu
artıracak bir imara izin veremeyiz.
Mevcut halinden Üsküdarlı memnun.
Biz de memnunuz.
DÖNÜŞÜM TAM GAZ DEVAM
Çamlıca Cami'nin eteklerinde 180 dönüm arazide TOKİ'yle beraber kentsel dönüşüme başlamıştınız? Hâlâ uğraşıyor musunuz?
Yarısıyla uzlaştık. Kalanıyla da uğraşıyoruz. O işin dönüşü yok artık devam edeceğiz. Bu dönem bitireceğiz orayı... Dönüşümde tam gaz ilerliyoruz. Kiraztepe, Güzeltepe, Sultan Murat, İcadiye ve Ünalan gibi bir kaç mahallemizde dönüşüm yapacağız. Ikinci dönem en önemli projelerimizden biri parselleri küçültmek olacak. Bölgede imarı büyüttük. Bizim parsellerimiz çok büyük. 50 dönüm hisseli arsada bir araya gelmek zor gerçekten. Bunları 3 bin- 5 bin metre böleceğiz ki daha az vatandaşla anlaşmak durumunda kalınsın. Şimdi bölgemiz bu gelişmeyle çalkalanıyor.