Son dönemde uygulamaya geçen devrim niteliğindeki düzenlemelerle teknoloji merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Türkiye, hem dünyanın en iyi firmaları hem de en önde gelen araştırmacıları için cazibe merkezi haline geldi. Dünya devi Huawei ile Bilişim Vadisi ile Akıllı Şehirler Araştırma Laboratuvarı İşbirliği Protokolü imzalandı.
Protokol ile Huawei ve Bilişim Vadisi, TÜBİTAK'ın öncül Ar-Ge Laboratuvarı destek programı çerçevesinde birlikte çalışacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Biz Türkiye'yi sanayi ve teknolojide lider bir üretim üssü haline getirmek istiyoruz" dedi.
MİLLİ TEKNOLOJİYE TEŞVİK
Protokolün Türkiye'yi geleceğin teknoloji merkezlerinden biri yapmak adına önemli bir adım olduğunun altını çizen Varank, "Huawei ve Bilişim Vadisi, TÜBİTAK'ın öncül Ar-Ge laboratuvarı destek programı çerçevesinde birlikte çalışacak. Biz bu programla, dünyanın önde gelen firmalarının Ar-Ge faaliyetlerini, ülkemizde yürütmelerini sağlıyoruz. Destekten faydalanan firmalar yenilikçi fikirlerini hayata geçirirken, teknik bilgi ve birikimlerini ülkemize taşıyorlar" ifadelerini kullandı.
İmzalanan protokolünün ana temasının "Akıllı Şehirler" olduğuna değinen Varank, "Seçim manifestomuzda da kentsel tasarıma ne denli önem verdiğimizi vurgulamıştık. Teknolojik imkanları en iyi şekilde kullanıp akıllı şehirlere yeni ufuklar açmak istiyoruz. Bunları yaparken de milli teknolojileri, milli çözümleri teşvik etmenin peşindeyiz" dedi.
ESENLER İLK AKILLI ŞEHİR
"Esenler'de örnek bir akıllı şehri hayata geçirerek, sıfırdan yeni bir yaşam alanı oluşturacağız" diyen Varank, elektrikli ve otonom araçların en son uygulamalarının da deneneceğini kaydetti.
50'DEN FAZLA ŞİRKET VAR
Milli teknoloji hamlesinin bilişim ayağında bilişim vadisinin kaldıraç rolü üstlenmesini istediklerini dile getiren Varank, "Bu yerleşkeye şimdiye kadar 2019 fiyatlarıyla 180 milyon lira tahsis ettik. Vadinin ilk etabında 50'den fazla teknoloji tabanlı firma faaliyet gösteriyor. Kongre merkezi, Ar-Ge ve kuluçka merkezlerinin yüzde 95'i bitti. Bilişim teknolojileri, elektronik, telekominikasyon, yazılım ve robotik gibi sektörlere Ar-Ge yapan tüm firmalara ev sahipliği yapılacak" şeklinde konuştu.
HARVARD VE YALE'DEN GELİYORLAR
Lider Araştırmacılar Programı'na 30'u aşkın ülkeden 200'ün üzerinde başvuru aldıklarını anlatan Varank, "Harvard, MIT, Stanford, Cambridge, Imperial College, Yale'den araştırmacılarımız, profesörlerimiz var. 2007'de Nobel Barış Ödülü'nü almış bir profesör de başvurdu. Araştırmacıların çalıştıkları yerler arasında Intel, Amazon, Siemens ibi teknoloji şirketleri, Cern gibi araştırma merkezleri var. Türkiye bilim insanları için cazibe merkezi oluyor" dedi.
TURKCELL VE HUAWEİ ORDU İÇİN BİRLİK OLDU
Ordu Büyükşehir Belediyesi, Turkcell ve Huawei arasında Akıllı Şehir İşbirliği Protokolü imzalandı. Protokol kapsamında Turkcell, projenin uygulanması için gerekli sabit genişbant (FBB), mobil genişbant (MBB) ve NB-IOT bağlantı hizmetleri ile veri merkezleri vasıtasıyla bulut bilişim hizmetleri sağlayacak.
Huawei ise akıllı ulaşım, akıllı su ve akıllı park çözümleri de dahil olmak üzere birçok alanda dikey çözümler sağlayan ürünlerin teminini yapacak. Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Hilmi Güler, güçlü şebekeleriyle mobil ve sabit iletişim altyapısının yanında akıllı şehir projelerinde de uçtan uca çözümler sunduklarını söyledi.
Ordu Büyükşehir Belediyesinin Akıllı Şehir vizyonuna katkı sağlamak için kararlı ve inançlı adımlar attıklarını belirten Güler, "Ordulu bal üreticileri artık akıllı kovanlarda daha verimli ve kaliteli bal üretimi gerçekleştirecek. Fındık üreticileri de gelişmiş teknoloji çözümleriyle tanışacak" dedi.