19 Şubat'ta ilaç fiyatlarına getirilen yüzde 26.4'lük oranı yeterli bulmayan bazı ilaç firmaları piyasaya ilaç vermeyince vatandaş mağdur oldu. Firmaların zam beklentisinin yüzde 40 olduğunu ancak gelen zamma tepki olarak özellikle ithal ilaç firmalarının piyasaya ilaç vermediğini belirten eczacılar ise her defasında ortaya çıkan bu durumla ilgili, "Bu iş rutin hale geldi. Vatandaşa ilaç yok demek istemiyoruz çünkü bizim vermediğimizi düşünüyorlar. Bizim ilaç vermeme ya da stok yapma durumumuz söz konusu olamaz. Stoklarımız İlaç Eczacılık Kurumu tarafından denetleniyor" diyor.
PEK ÇOK ILAÇ YOK
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan ise, "Firmalar ilaç euro kurunun 3.40 TL olarak belirlenmesinden memnun olmadığından birçok ilaç piyasada yok. Ameliyat sonrası kan pıhtılaşmasını engellemek için hastalara verilen ilaçtan, kan sulandırıcı iğneye, göz damlasından psikiyatri alanına kadar birçok ilaç piyasada bulunmuyor. Bazı firmalar ithalatı ya azalttı ya da tamamen durdurdu" açıklamasını yapmıştı.
İLAÇ ENGELİNE ASLA RIZA GÖSTERMEYİZ
SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca ise ilaç fiyatlarının speküle edilmesiyle ilgili sorularımızı yanıtladı. Her yılın şubat ayında rutin şekilde kur güncellemesi yapıldığını belirten Koca, "Ne yazık ki, her kur güncellemesi öncesi spekülatif bir gündemle ve etik dışı biçimde kamuoyu baskısı oluşturma çabasına şahit oluyoruz. Biz sektörü rahatlatan, hakkaniyetli bir düzenlemeyi 19 Şubat 2019 tarihi itibarıyla yaptık. İlaç fiyatlarında yüzde 26.4 oranında kur düzenlemesi gerçekleştirdik" dedi. Koca şöyle devam etti: "Fiyatı nedeniyle herhangi bir ilaca hastalarımızın erişememesine bugüne kadar asla rıza göstermedik, göstermeyiz. Bu konudaki tavrımız nettir. İnsanımızın ihtiyaç duyduğu ilacı ne koşulda olursa olsun zamanında tedarik edeceğiz ancak algı operasyonlarına da teslim olmayacağız."