2016'da yaşanan darbe girişimi ve terör saldırılarının ardından iptaller alan İstanbul, bu kaybın en çok hissedildiği yıl olan 2019'da 25 uluslararası kongreye ev sahipliği yapacak. Kongrelerin adreslerinin 2-3 yıl önceden belirlendiğini vurgulayan İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Genel Müdürü Handan Boyce, 2016'da yaşanan zorlu süreç nedeniyle alınan iptallerin etkisinin bu yıl göründüğünü söyledi. "Düşüş trendi bitti, yükseliş başladı" diyen Boyce, turizmde yaşanan toparlanmanın kongrelerde de etkisini hissettirmeye başladığını aktardı. Boyce, "Türkiye geleceğin entellektüel, bilim, kültür ve sanat hayatına katkıda bulunacak, potansiyeli yüksek bir ülke. Sektöre yatırım yapılması ve destek sağlanması halinde 5 yıl sonra İstanbul yılda en az 100 kongrenin yapıldığı şehirler sıralamasına tekrar girer" dedi. 2022 ve sonrasında yapılacak kongrelerin ihalelerinin devam ettiğini aktaran Boyce, "Tarihi ve destinasyonu henüz karar verilmemiş kongreleri araştırıyor ve onları kazanmak için çalışıyoruz" diye konuştu.
YÖNLERİNİ TÜRKİYE'YE ÇEVİRDİLER
Kongre için henüz istenilen seviye yakalanamasa da 50 ila 250 arasında katılımcıları olan toplantı gruplarının yönünü tekrar Türkiye'ye çevirdiğini belirten Boyce, bunların hem otel doluluklarına hem de gelire çok ciddi katkı yaptığını kaydetti.
KİŞİ BAŞI 2.200 DOLAR HARCIYORLAR
2013'TE Türkiye'ye iş amaçlı 2.3 milyon kişinin geldiğini, 2.7 milyar dolarlık harcama yapıldığını anlatan Boyce, 2017'de gelen kişi sayısının 1.8 milyona, gelirin de 1.5 milyar dolara düştüğünü aktardı. Uluslararası kongreler için gelen bir katılıcının kongre başına ortalama 2 bin 200 dolar harcadığını aktaran Boyce, "Paket turlarla gelen bir turist ortalama 650 dolar harcama yaparken, kongre için gelen turist günlük 630 dolar harcıyor" dedi.