Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, "Kuyumculuk sektöründe işleri canlandırmak adına işçilik gerektiren ziynet, takı ve mücevherat ürünlerinde kredi kartına 4 taksit imkânı getirecek düzenleme yapacağız" dedi. Akben, çeyrek, gram ve külçe altında ise taksit yapılmayacağının altını çizdi. Açıklama sektörde bayram havası estirdi.
SEKTÖR ZARAR ETMEKTEN KURTULDU
İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, ağustostaki kur artışıyla birlikte bazı kuyumcuların bunu fırsata çevirip tefeciliğe başlaması, vatandaşın ise taksitle aldığı altını nakite çevirerek piyasanın dengesini bozması üzerine kaldırılan uygulamanın yeniden başlayacak olmasını çok önemli bir gelişme olarak nitelendirdi. Atayık, "Taksitin kaldırılmasıyla pazarda yüzde 50 daralma oldu. Açığı ihracatla kapatmaya çalıştık ama yeterli olmadı. 4 taksit kararına 'müjde' diyoruz. Üretim artacak, istihdam artacak" dedi. Taksit olmadığı için pek çok ailenin düğünlerini ertelediğini vurgulayan Atayık, "Hem kaybımızı karşılayacağız hem de satışlarımızı artıracağız" dedi. Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş ise, taksitin kaldırılmasıyla işlerin yüzde 40 düştüğünü, mağazaların da zarar gördüğünü belirterek, "Sektör kurtuldu" dedi.
SÜPER BİR DOPİNG OLACAK
Taksit kararının düğün sezonuna denk gelmesinin çok önemli olduğunu belirten Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar ise, "Vatandaş parasını elektronik, kozmetik gibi taksit yapılan alanlara harcamaya başlamıştı. Sonuçta 4 bin liralık bir takıyı tek seferde almaya gücü yetmiyordu. Alınan karar sektöre süper bir doping olacak. Satışlar en az yüzde 30 artar" ifadelerini kullandı. Uzun süredir BDDK ve Maliye Bakanlığı ile konuyu görüştüklerinin altını çizen Kamar, "Çok şükür yeniden taksitli satış başlıyor. Sektör rahat bir nefes alacak" dedi.
İHRACATTAKİ İVMEYİ YAKALARIZ
Atasay'ın CEO'su Atasay Kamer ise, "Her yıl 500 bin çiftin evlendiği ülkemizde özellikle düğün sezonuna girerken bu uygulamanın tüketiciye kolaylık sağlayacağını düşünüyorum. 35 bin perakendeciyi barındıran sektörümüz için faydalı bir gelişme oldu. Sektör 2019 başından beri ihracatta yakaladığı ivmeyi bu kararla beraber iç pazarda da yakalayacaktır. Bu kararda imzası olan herkese teşekkür ediyorum" dedi.
ARTIK HER KUYUMCUYA POS VERİLMEYECEK
Bu arada sektör temsilcileri bazı kuyumcuların yaptığı tefecilik yüzünden kaldırılan taksit uygulaması sonucu büyük zarar gördükleri için tefecilere karşı ülke çapında mücadele başlatıyor. Sektörün dernek, birlik ve odaları usulsüz işlem yaptığını bildikleri ya da öğrendikleri kuyumcuları ilgili bakanlıklara şikâyet edecek. Türkiye'nin 5 büyük bankasıyla toplantı yaptıklarını dile getiren Mustafa Atayık, "Mağazasında 20 kilo altını bulunan bir kuyumcuda tek bir POS varken 3 tane ziynet satan adamın dükkânında bir sürü POS cihazı var. 5 büyük bankanın temsilcisiyle toplantı yaptık. POS cihazı verilirken artık bizden de referans alınacak" dedi.