Türkiye'yi petrokimyada global üretim üssü olarak konumlandıracak en büyük projelerden birinde son viraja girildi. Adana Ceyhan'da hayata geçirilecek olan Petrokimya Endüstri Bölgesi'nin ilk yatırımı olan 450 bin ton kapsiteli Polipropilen Üretim Tesisi'nin inşaatına başlandı. Rönesans Holding, Cezayirli ortak Sonatrach ve Güney Koreli GS E&C tarafından hayata geçirilecek tesisin 2023'te açılması hedefleniyor. 1.3 milyar dolarlık yatırım değeri taşıyan tesis, 10 bin kişiye, endüstri bölgesinin ise 40 bin kişiye istihdam imkânı sağlaması bekleniyor. Projenin tanıtım toplantısında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yatırımın bu alandaki ithalat bağımlılığını azaltacağını söyledi. Bakan Kurum, "Proje tamamlandığında hem Çukurova hem de ülkemizin petrokimyada söz sahibi olacak. İlk etapta yapılacak olan polipropilen tesisi 1.3 milyon metrekarelik alanda yapılacak ve sadece inşaata 40 bin kişi çalışacak" dedi. Tesisin hizmete girdiğinde 10 bin kişiye istihdam sağlayacağını belirten Kurum, "10 yılda diğer fabrikaların açılmasıyla 14 milyon metrekarelik alana ulaşacak ve bölge için önemli bir istihdam projesi olacak" dedi. Kurum, tesisin ilk etapta cari açığın kapatılmasına 2 milyar dolar, ilerleyen dönemde ise bu oranın 4-5 milyar dolara çıkarak katkı sağlamasını beklediklerini söyledi.
10 MILYAR $ ÇEKECEK
Bu tür yatırımlarda finanstan ziyade hammaddenin temininin önemli olduğuna dikkat çeken Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, bu nedenle Sonatrach katkılarının çok önemli olduğunu ifade etti. Ilıcak "Bölgeye ilişkin planlama konusunda yetkilendirildik ve 13 milyon metrekarelik alanı planlamaya başladık" dedi. Ilıcak, 15 milyar dolar ithal edilen polippolilen üreticilerini gidip 10 milyar dolarlık bir yatırımı bölgeye çekmeyi de amaçladıklarını söyledi.
EMLAK BANKASI İTHAL MALZEMELERİ ÜRETECEK
Bakan
Murat Kurum, toplantıda inşaat sektörüne müjde vererek Emlak Konut Bankası'nın yeni misyonuna değindi. Bakan Kurum, sektörün kullandığı ithal ürünlerin üretilmesi için gerekirse sektörle birlikte fabrika kuracaklarını söyleyerek "Türkiye'de üretim yaparak milyar liralik katkı sağlayacağız" şeklinde konuştu.
YATIRIMDA SIRA BİZE GELDİ
GS E&C
Başkan Yardımcısı Kim Yong-Seon rafineri ve petrokimya alanında mühendislik inşaat ve devreye almada uzmanlıkları olduklarını belirtti. Seon, bu projeden önce Türkiye'de 2011 yılından bu yana İzmir, İzmit ve Kırıkkale'de rafineri projeleri tamamladıklarını söyledi. Seon, Ceyhan'daki projenin altından başarıyla kalkacaklarını kaydetti.
550 BİN TON
Projenin hammadde tedarikçisi Sonatrach Başkan Yardımcısı Hakkar Toufik ise, "Bu projede yılda 550 bin ton propan sevkiyatı yapmayı planlıyoruz. Bugüne kadar Cezayir'de 700 üzerinde Türk firması ve 28 binin üzerinde istihdam yarattılar. Toplam 2 milyar dolarlık yatırım yaptılar. Şimdi sıra bizde. Bu yatırımla Türkiye'deki iç talebe polipropilen sağlamış olacağız" ifadelerini kullandı.