Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 928 şirketini başarıyla yöneten Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), geçmiş dosyaları da birer birer kapatıyor. Cavit Çağlar'ın ardından fon, Zeytinoğlu Holding ile de anlaşma sağladı. Zeytinoğlu şirketleri Eston İnşaat ve Eston Yapı 1999'dan beri fon bünyesindeydi. TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, "Geçtiğimiz günlerde Çağlar Grubu ile el sıkıştık. Şimdi de Zeytinoğlu Holding ile anlaştık. Çukurova Grubu ile de anlaşmaya çok yakınız. 2.3 milyar dolar tahsilat sağladık, son aşamaya geldik. 20-25 yıldır TMSF bünyesindeki tüm dosyaları anlaşarak kapatmayı istiyoruz" dedi.
TMSF'ye devredilen şirketler büyüyor
DEMİREL İLE ANLAŞMAYIZ
TMSF'nin batık banka patronlarından bugüne kadar 23 milyar dolar tahsilat yaparak Hazine'ye aktardığını belirten Gülal, "1990'lardan kalma dosyalarda halen 1.5 milyar dolar alacağımız var. Bunun en az 500- 600 milyon dolarını tahsil edebiliriz" diye konuştu. Bu dosyalarla ilgili yapılabilecek her şeyin yapıldığını aktaran Gülal, artık fonun da muhataplarının da yorulduğunu ifade etti. Hiçbir zaman helalleşemeyecekleri dosyalar olduğunu da söyleyen Gülal, "Örneğin Yahya Demirel'in bize çok borcu var. Minareyi çalan kılıfını hazırlar misali borçlarını ödemiyor. Onlar ödenmeden anlaşmamız imkânsız" dedi.
BÜYÜKLERİ SATMAK ZOR
Boydak ve Naksan ile ilgili müsadere kararı çıktığını ancak aktif olarak büyük şirketleri satmanın kolay olmadığını söyleyen Gülal, "Koza Altın'da da en azından müsadere kararının çıkması gerekiyor. Ondan sonra elimiz rahatlar yol haritası çıkarırız" diye konuştu.
FONDA 928 ŞİRKET VAR
TMSF kayyumluğunda yönetilen Koza Altın'ın Kayseri Himmetdede tesislerinde basın mensupları ile bir araya gelen Gülal, fonun faaliyetlerini ve yeni dönem planlarını paylaştı. TMSF bünyesinde 928 şirketin bulunduğunu ve bunların büyük bir bölümünün FETÖ şirketi olduğunu aktaran Gülal, "Bu şirketlerin öz kaynakları 21.2 milyar, ciroları 31.6 milyar, aktif büyüklükleri ise 57.8 milyar TL. Bu şirketlerde toplam 44 bin 282 kişi çalışıyor. Milli servet olan ve bize emanet edilen bu şirketler, devraldığımız günden beri yüzde 29 büyüdü" dedi.
KOZA KÂRINI İKİYE KATLADI
Koza Altın İşletmesi'nin TMSF kayyumluğunda yönetilen önemli gruplardan biri olduğunu anlatan Gülal, "Türkiye'de yılda 27.2 ton altın çıkartılıyor. 2018'de bunun yaklaşık yüzde 30'unu, 8.2 tonunu Koza grubu çıkarttı. 2019'da 10 ton altın çıkarmayı hedefliyoruz" dedi. Gülal, Koza Altın'ın 2017'de yaklaşık 1 milyar lira olan cirosunu 2018'de yüzde 61 artırarak 1.6 milyar liraya çıkardığını aktardı. Koza Holding ile ilgili bilgileri de paylaşan Gülal, şunları anlattı: "2017'de 483 milyon TL faaliyet kârı elde eden şirket, 2018 sonunda yüzde 115 artışla 1 milyar 39 milyon liraya çıktı. Holdingin net kârı 2017'de 460 bin TL iken 2018 sonunda yüzde 105 artışla 942 milyon liraya ulaştı. Holdingin hiç kredi borcu yok."