Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Paris'teki merkezinde toplanan yüzlerce tarihçi, akademisyen ve büyükelçi, Çanakkale'nin Tevfikiye Köyü'nün geçirdiği değişimi, büyük bir merak ve ilgiyle izledi. Türkiye'nin kültürel değerlerinin uluslararası arenada tanıtımı için düzenlenen konferansta katılımcılara, OPET'in 2018 Uluslararası Troya Yılı kapsamında tarihi, mitolojik, kültürel ve doğal güzellikleri ile öne çıkan Tevfikiye köyünde gerçekleştirdiği yenileme çalışmaları sonucu ortaya çıkan değişim anlatıldı.
OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, katılımcılara "Ben Anadolu topraklarında doğan, bu toprakların değerleriyle yoğrulmuş ve onları gelecek nesillere aktarmak için çalışan bir Türk kadınıyım. Sizlere Göbeklitepe'den, Troya'dan, Anadolu'nun kadim topraklarından sevgi ve saygı getirdim. Tevfikiye'de yaptığımız çalışmalarla burayı Truva filminin platosunu andıran bir köy haline getirdik" diye seslendi. Çanakkale Gelibolu Yarımadası'nda 13 yıldır devam eden "Tarihe Saygı Projesi"yle büyük bir değişim yaratan OPET, geçen yıl Troya bölgesinde yer alan Tevfikiye Köyü'nü Arkeo-Köy'e dönüştürdü.
TARİHİN İZLERİNİ TAŞIYOR
UNESCO nezdinde T.C. Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer'in ev sahipliğinde gerçekleşen konferansta konuşan Troya Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ise "Troya arkolojik alanı, 3 bin yılı aşkın kesintisiz bir yerleşimler zincirini belgeliyor ve bir medeniyetler resmi geçidine tanıklık ediyor" dedi.