NİĞDE Arıcılar Birlik Başkanı Mustafa Ünal, Türkiye'de arı sütünün kilosunun 10 bin TL'ye satıldığını söyledi.
Türkiye'de yıllık 3 ton arı sütü üretimi yapıldığını belirten Ünal, 20 ton arı sütünün ise ithal edildiğini açıkladı. Ülkemizde arı sütü üretiminin çok az olduğunu belirten Mustafa Ünal şöyle konuştu:
"Arı sütü çok değerli bir ürün. Sadece işçi arılar, arı sütüyle beslenir. Ana arı da işçi arı gibi arı sütüyle beslendiği için biz arıcılar için de çok önemli bir üründür. İşçi arı 1 gram arı sütünü yemek suretiyle işçi arı olur. Ana arı da 3 gram arı sütü yer ve büyür gelişir. İşçi arımızın ömrü 45 gün, ana arı ise ne kadar arı sütü tüketiyorsa ona göre 5 ile 6 yıl olur. Biz arıcılar ve arılarımızın can damarı arı sütüdür. Kilosu Türkiye'de 10 bin TL'ye satılıyor. Arı sütü ve polenlere ülkemizde yatırımlar yaparak bunun geliştirilmesi gerekmektedir. Arı ürünlerimizin bugüne kadar yoğunlukla baldan istifade etmek bal üretmek suretiyle sıhhatimize sağlımıza gelecek faydaları görüyorduk. Ama şimdi tıp aleminde alternatif tıp da arının bütün ürünleri şu anda kullanılmaya başlandı. Onun için ülkemiz açısından olsun biz arıcılar açısından olsun arı sütü çok önemlidir" dedi.
8 MİLYON KOVAN VAR
Türkiye'de 8 milyon arı kovanının olduğunu belirten Niğde Arıcılar Birliği Başkanı Ünal şöyle devam etti:
"Türkiye'de 8 milyon arı kovanı bulunmaktadır. Şu anda ülkemiz genelinde 55 bin arıcımız bulunuyor. Arı sütünün en çok üretildiği ülke Japonya ve daha sonra ise Ortadoğu ülkeleri gelmektedir. Türkiye'de arı sütü üretiminin artırılması için çalışma yürütülmelidir. Arı sütünün insan metabolizmasındaki en büyük faydası, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesidir. Mevsim değişim günlerinde insanlarda görülen üst solunum enfeksiyonlarında ve gribal enfeksiyonlarda da etkisini görmekteyiz. Merhem olarak da kullanıldığında insan cildinin güzelleşmesi gibi farklı cilt hastalıklarında olumlu etkileri görülmekte."
ARI SÜTÜNÜN İSPATLANMIŞ FAYDALARI
Kanserle mücadelede bütün dünya ile birlikte ülkemizde de yaygın olarak arı sütü kullanılmaktadır. Yapılan son çalışmalara göre arı sütü kürünün, kanserli hücrenin büyümesini yavaşlattığı ve kanser riski bulunan hastalarda kanser oluşumunu engellediği tespit edilmiştir. Uzmanlara göre yılda en az bir defa arı sütü kürü uygulamak kansere yakalanma riskini ciddi oranda azaltıyor.
ARI SÜTÜ NASIL TÜKETİLİR?
Arı sütü saf olarak kullanılacağı gibi su, pekmez veya sütte çözülerek de tüketilebilir. En yaygın olan balla karıştırılarak tüketilmesidir. Bal hem biraz ekşi olan arı sütünün daha rahat alınmasına yardımcı olduğu gibi koruyucu özelliğiyle arı sütünün bozulmasını önler.
ARI SÜTÜ NE KADAR ALINMALI?
Arı sütü saf olarak alınacaksa dilaltından alınmalıdır. Bir ölçek arı sütü dilaltına alınıp yutulmadan beklenir 20-30 saniye içerisinde dilaltındaki kılcal damarlar vasıtasıyla hemen emilir ve sindirilir. Arı sütünün dozajı konusunda kulaktan duyma bazı bilgilerin gerçekçi olmadığını belirtmekte yarar var.
HASTALIKLARI ÖNLÜYOR
Arı sütü kürü ile bağışıklık sisteminin güçlendiği, bünyedeki bakteri ve mikropları yok ettiği, hatta oluşumunu engellediği kaydedilmiş. MS gibi çok ciddi hastalıklarda bile propolis ile birlikte çok iyi sonuçlar alındığı belirtilmiştir.
KALP İÇİN FAYDASI
Kalp ve damar sistemini desteklediği gözlenmiştir. Arı sütünün özellikle damar tıkanıklığını kolaylıkla giderdiği, kan akışını düzenlediği tespit edilmiştir. Kolesterole iyi geldiği gözlenmiştir.
DOĞAL İNSÜLÜN
Tansiyon hastaları üzerinde yapılan çalışmalarda tansiyonu dengelediği rapor edilmiştir. - Diyabet hastalarına verilen arı sütü kürü ile bu hastalarda çok ciddi iyileşme gözlemlenmiştir. Arı sütünün doğal bir insülin gibi kandaki şekeri yakarak enerjiye dönüştürdüğü ve insülin ihtiyacını azalttığı tespit edilmiştir.
BALGAM SÖKTÜRÜCÜ
Arı sütü üst solunum yolu rahatsızlıklarına çok iyi gelmektedir. Astım, bronşit ve nefes darlığı çeken hastaları tedavi ettiği, akciğeri temizleyip balgamı söktürdüğü bilinmektedir.
KISIRLIK İÇİN DE KULLANILIYOR
Kısırlık sorunu olan çiftler üzerinde yapılan çalışmalarda arı sütünün hücre yenileyici özelliği ile erkekte sperm sayısını artırdığı, damar yapısını güçlendirdiği, hormonal yapıyı düzenleyerek erkekten kaynaklanan sorunlarda çocuk sahibi olmayı kolaylaştırdığı, bayanlarda da rahimden kaynaklanan sıkıntıları giderip çiftlerin çocuk sahibi olmalarına yardımcı olduğu tespit edilmiştir. Ülkemizde de kısırlık tedavisinde sıkça başvurulan bir üründür. Özellikle bay – bayan birlikte kullanımı ile çok daha erken sonuçlar veriyor