Yılda 7 milyar dolarlık cep telefonu ithalatı yapan Türkiye'de oyunun kurallarını değiştirecek hamle Çin'den geliyor. Yerli ve milli üretim seferberliği başlatan, uluslararası yatırımcılara güven veren politikalar izleyen Türkiye, Çinli Transsion Holding'in ilgisini çekti. Çinli şirket, ilk etapta 500 milyon dolar olmak üzere 5 yılda 2-3 milyar dolara ulaşacak yatırım için kararını verdi. Tecno marka cep telefonu ve tabletler üreten ve 2017'de dünyada 130 milyon adet cep telefonu satan şirket, Çin'in en büyük ihracatçısı. İhracatta Türkiye'yi merkez üs olarak seçen Transsion Holding, yapacağı yatırımla Avrupa, Türk Cumhuriyetleri ve Rusya pazarına buradan girmeyi amaçlıyor.
MUTABAKAT SAĞLANDI
Türkiye'ye ilk olarak 2019'da ürünleriyle girmeyi hedefleyen ve 2020'de fabrika yatırımına başlamayı planlayan Transsion Holding, üst segment cep telefonu piyasasında rekabetçi fiyatlarla ithalatı önemli oranda azaltacak. Çinli holdingi Türkiye'de yatırıma ikna eden isim ise seçim dönemlerinde yaptığı anketlerle gündemde olan Genar Araştırma şirketinin sahibi İhsan Aktaş. Aktaş, "Çinli şirketle yatırım konusunda anlaşmaya varıldı. Digigen İletişim isimli bir şirket kurduk. Satış ve yatırımla ilgili işleri bu şirket yapacak" dedi. Çinli holdingin yatırımıyla ilgili bilgi veren Genar İş Geliştirme Direktörü ve Digigen CEO'su Celalettin Ünal da "İlk etapta kaliteli ve uygun fiyatlı cep telefonları ithal edilecek, sonra da bu telefonlar Türkiye'de üretilip, çevre ülkelere ihraç edilecek" dedi. Tecno marka cep telefonlarının satışı için çalışmaların başladığını vurgulayan Ünal, yatırımın yapılacağı arazi için de birkaç alternatifin araştırıldığını söyledi. Ünal, "Türkiye'nin önde gelen bir üniversitesiyle de yeni teknolojilerin üretilmesi konusunda işbirliği yapacağız" dedi. Ünal, cep telefonu dışında, tablet, aksesuvar gibi ürünleri de üreten Çinli şirketin ürünlerinin satışı için 2019'da mağazalaşmaya başlayacaklarını, bunun için eleman alımlarının da başladığını söyledi.
FİYATI ÜÇTE BİR UCUZ OLACAK
Transsion Holding'in üretim müdürü, pazarlama yöneticisi ve finansal yöneticisinden oluşan 7 kişilik ekibin bir hafta Türkiye'de kaldıklarını söyleyen Celalettin Ünal, "Geldiklerinde Türkiye ile ilgili akıllarındaki imaj Ortadoğu ülkesiydi. Gördükten sonra bir Avrupa ülkesinde olduklarını söylediler. Bu nedenle tablet ve diğer ürünlerle ilgili de yeni yatırımlar olabilir" diye konuştu. Ünal, Tecno marka telefonların teknik üstünlüklerinin piyasadaki markalarla yarıştığını ama fiyatın üçte bir seviyesinde olduğunu belirtti.
500 KİŞİYE İŞ SAĞLAYACAK
Digigen İletişim CEO'su Celalettin Ünal, teşvikle ilgili bakanlıklarla görüştüklerini, hükümetin de projeyi desteklediğini vurguladı. Ünal, "Fabrika ilk etapta 500 kişilik istihdam sağlayacak. Buna satış ofisleri çalışanları ve satış sonrası hizmet birimleri dahil değil. 2 yıl içinde ilk modeli piyasaya süreriz. Tecno'nun piyasaya girmesi diğer modellerin de fiyatlarını düşürecek. Bizden sonra pahalı telefon satanların hiçbir şansı kalmaz. Tecno telefonların üretiminden sonra ithalat 2 milyar dolar azalır" dedi.
2020'DE FABRİKA KURULACAK
İlk etapta yıllık 2.5 milyon adet telefon ihracatının planlandığını söyleyen Celalettin Ünal, "Bunun da yıllık karşılığı 300 milyon dolar civarında olacak. Bu satış hacmine göre 5 yılda 2.5-3 milyar dolarlık yatırımın yapılması gerekiyor. 2019'un sonu ya da 2020'nin başı gibi de yatırım başlar" diye konuştu. Çinli şirket 2017'de dünyada 130 milyon adet telefon sattı.
Tecno'nun Rusya ve Avrupa'da temsilciliğini de Digigen olarak aldıklarını söyleyen Ünal, "Şirkette Genar Başkanı İhsan Aktaş ve işadamı Latif İçin de ortaklar arasında" dedi.