KPMG'NIN 6 yıldır gerçekleştirdiği 'Yıkıcı Teknolojilerin Değişen Yüzü' araştırmasına bu yıl 750'yi aşkın küresel teknoloji lideri katıldı. Önümüzdeki üç yıl içinde şirketlerin dijital dönüşümünü sağlayacak yıkıcı teknolojileri değerlendiren katılımcıların yüzde 17'si nesnelerin interneti, yüzde 13'ü yapay zeka ve yüzde 10'u ise robotik yanıtı verdi. Rapora göre, 2021'de robotiğe ve drone teknolojisine yapılan yatırımların 218.4 milyar dolara ulaşacağı belirtildi. Katılımcılar ise en etkili yıkıcı teknolojilerin, nesnelerin interneti, yapay zekâ ve robotik olduğunu söyledi.
1.1 TRILYONLUK DEĞER
KPMG Türkiye Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Sektör Lideri Serkan Ercin, "Nesnelerin interneti veri açısından gelişimini hızlı bir şekilde sürdürüyor. Bağlantılı cihazlar, yeni iş modellerinin oluşturulmasını sağlayan akıllı sistemler haline geliyor. Dünya genelinde nesnelerin internetine yönelik harcamaların 2021'e kadar 1.1 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor" dedi. Geçtiğimiz birkaç yıldan bu yana nesnelerin internetinin fiziksel dünyayı dijitalleştirerek deneysel aşamadan katma değer sağlayan bir konuma geçtiğini belirten Ercin, "Nesnelerin interneti, daha fazla görünürlük, şeffaflık ve verimlilik sağlayarak tedarik kanadını optimize ediyor. Aynı zamanda talep kanadında da, veriden yola çıkarak artan müşteri beklentilerini karşılıyor. Nesnelerin internetinin, birçok şirket için ürün satışından hizmet sunumuna ciddi bir değişimi beraberinde getirmesi bekleniyor" ifadelerini kullandı.
YAPAY ZEKÂ YATIRIMLARI ARTACAK
ARAŞTIRMALARA göre bilişsel ve yapay zekâ sistemlerine yapılacak yatırımların dünya genelinde 2021'e kadar 52.2 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Bu yatırımların ABD ve Çin'deki büyük teknoloji oyuncuları arasında olacağı düşünülüyor. Ercin, "Yapay zekâ, bilişsel programlama ve makine öğrenimi uygulamaları dünya genelinde yaygınlaşmaya devam edecek. Amazon ve Alibaba'nın e-ticaret platformları yapay zekâ inovasyonu konusunda dijitalleşmeye öncülük eden çok başarılı örnekler" diye konuştu.