Hükümetın 100 günlük eylem planına aldığı Hal Yasası ile ilgili detaylar netleşmeye başladı. Üreticiden tüketiciye minimum maliyetle ürünün ulaştırılmasını hedefleyen hükümet, bu kapsamda dünyadaki en iyi örnekleri incelemeye aldı. ABD'deki üretici birlikleri modelini gündemine alan hükümetin, bu sisteme yoğunlaştığı öğrenildi. Buna göre elma, domates, kiraz, üzüm, incir gibi her bir ürün için üretici birlikleri kurulacak. Ürünün tarlaya ekiminden nihai tüketiciye ulaşıncaya kadar her anında bütün karar verici mekanizmayı üretici birlikleri yönetecek. Çiftçilerin kendi içlerinden yönetim kurulu oluşturacağı birliklerde tarım il müdürlüklerinden de birer kişi yer alacak. Yeni modelle tarladan sofraya maksimum yüzde 20'lik fark oluşurken hem üretici hem de tüketici kazanacak.
% 40'LIK ZAYİAT ÖNLENİYOR
Modele göre, tohumdan ilaç ve gübreye kadar her aşamada toplu alımlar yapılarak çiftçinin ürünü daha ucuza tedarik etmesi sağlanacak. Üretim süreçlerinde çiftçiyi denetleyecek olan birlikler iyi tarım, doğru sulama, ilaçlama, verim artırıcı gibi çalışmalarda da eğitimler verecek. Ürünün toplanmasının ardından elde edilen mahsulü soğuk zincir yöntemiyle pazara ulaştıracak olan birlikler, nakliyede yüzde 30-40'ları bulan zayiatın da önüne geçecek. Ürünün paketlenmesinden ulaşımına her aşamasında yer alacak olan birlikler, alıcı marketler ya da açık pazar gruplarına direkt kendi satacak. Böylece aracılar da ortadan kalkacak.
YASA GÜNCELLENECEK
KOOPERATIFLEŞME sistemiyle geliştirilecek olan model için kooperatifçilik yasası yeniden düzenlenecek. Yeni sistemle herkes ürettiği ürün miktarına göre birlikte hisse sahibi olacak. Arazi toplulaştırmada da etkin rol alması hedeflenen birliklerle çiftçinin toplulaştırma sistemine ekstra desteklerle özendirilmesi planlanıyor. Bir şirket gibi çalışması öngörülen birliklerle üreticinin de tüketicinin de maksimum fayda sağlaması hedefleniyor.
ÇİFTÇİ DE KAZANIR DEVLET DE
ULUDAĞ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, bu modelin hayata geçmesiyle çiftçiliğin yeniden canlanacağını söyledi. "Bu modelle üretici de tüketici de kazanır" diyen Yazgan, sistemin devlete de kazandıracağını kaydetti. Yazgan, "Bugün 5 dekar işleyen çiftçinin de 500 dekar işleyenin de traktörü var. Devlet her traktör için ayrı mazot desteği veriyor. Oysa bir traktör 250 dekar alanı ekip biçebiliyor. Birlikler bir traktörü 250 dekarlık ölçeğe getirerek traktör çöplüğüne de son verebilir. Böylece devletin üzerine binen mazot desteği yükü de düşer" dedi.