Rönesans Holding, Cezayir'in milli enerji şirketi Sonatrach ortaklığıyla Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi'nde, 1.2 milyar dolar yatırımla polipropilen üretim tesisi kuracak. İmza töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin, kimya sektöründe dünyanın 14'üncü büyük pazarına sahip olduğunu vurgulayarak milli gelirin yüzde 6'sını oluşturan bu sektörde geçen yıl 38 milyar dolarlık ithalat yapıldığını aktardı. Varank, şunları kaydetti: "Petrokimyada 13 milyar dolar dış ticaret açığı verdik. Bu tutar, imalat sanayinde verdiğimiz dış ticaret açığının yüzde 30'u. Petrokimyada ürün bazında en fazla açığı polipropilen ve polietilen türevlerinde veriyoruz. Plastik, elyaf ve kauçuk hammaddelerinde ciddi dışa bağımlıyız."
Varank, bu tür yatırımların; arz güvenliğinin sağlanması, yüksek katma değerli üretim ve nitelikli istihdam için önemli olduğuna işaret ederek, "Küresel eğilimleri de göz önünde bulundurarak yüksek teknolojinin kullanıldığı petrokimya yatırımlarına büyük önem veriyoruz. Enerji ihtisas bölgesi için masterplanı tamamladık. Bin 341 hektar alanda kurulacak olan bölge, stratejik bir konumda. Tam faaliyete geçince ithalatın yüzde 80'ini üretebileceğiz, 10 bin kişi de bu bölgede istihdam edilecek" dedi.
CARİ AÇIĞA 450-500 MİLYON DOLARLIK KATKI
Ortaklık
anlaşmasını, Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak ve Sonatrach CEO'su Abdelmoumen Ould Kaddour imzaladı. 450 bin ton kapasiteli tesisin 2023'te tamamlanması hedefleniyor. İmza töreninde konuşan Ilıcak, "Plastik hammaddesi polipropilen, ülkemizde hâlâ ithal kalemler arasında. Her yıl 2.2 milyon ton polipropilen, 2.6 milyon ton polietilen ve yine 1.5 milyon ton PVC ithalatı yapıyoruz. Bu yatırımla Türkiye'nin cari açığının azaltılmasına her yıl 450-500 milyon dolar arasında katkı yapmayı hedefliyoruz" dedi.
2.500 KİŞİYE İŞ SAĞLAYACAK
Erman Ilıcak, yatırım için Gaziantep'e yakınlığı nedeniyle Adana Ceyhan'ın seçildiğini vurgulayarak, "Cumhurbaşkanımızın şubatta Cezayir'e yaptığı gezide duyurduğu petrokimya yatırımında yanımızda, dost ve kardeş ülke Cezayir'in milli şirketi Sonatrach var. Yılda yaklaşık 450 bin ton üretim hedefliyoruz. İnşaat aşamasında 2 bin-2 bin 500 kişiye istihdam sağlanacak. 2019'da inşaatına başlayacağımız üretim tesisini, 36 ay gibi bir sürede tamamlamayacağız. 2023'te resmi faaliyete başlayacağız. Tesis o tarihten itibaren, başta Adana Bölgesi olmak üzere 500-600 kişiye istihdam sağlayacak" dedi.
BU YATIRIM SİNERJİ YARATACAK
Sonatrach CEO'su A. Ould Kaddour da bu yatırımın iki ülke arasında sinerji yaratacağını belirterek, "Türkiye ile Cezayir arasında çok derin ve tarihi bağlar var. Bunun yanı sıra güçlü ekonomik bağlarımız da bulunuyor. Bugüne kadar birçok yatırımı birlikte hayata geçirdik. Rönesans Holding ortaklığıyla kuracağımız polipropilen üretim tesisinin de bu güçlü bağlara katkıda bulunacağı ve sinerji yaratacağına inanıyorum" diye konuştu.
Danimarka modeli ısı kanunu Akın İpek